Velikonoční mazanec

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 8 porcí:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g másla nebo tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • cca 250 ml vlažného mléka
  • 40 g rozinek
  • 30 g mandlí
  • 30 g kandovaného ovoce
  • sůl
  • vejce na potření
  • mandlové lupínky na posypání

Postup:

Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, těsto zaděláme. Nakonec přidáme v rumu naložené rozinky, oloupané, na nudličky nakrájené mandle, drobně pokrájené kandované ovoce a řídké vlahé máslo.

Těsto dobře propracujeme a necháme ho kynout. Vykynuté těsto promícháme vařečkou a opět necháme kynout. To opakujeme ještě 1 až 2 dvakrát.

Na pomoučený vál přendáme vykynuté těsto a rozdělíme ho na dva stejné díly. Z každého vytvoříme bochánek, který položíme na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 až 30 minut odpočinou.

Potom bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem, uprostřed mělce nařízneme ostrým nožem do kříže a posypeme mandlovými lupínky. Kříž můžeme též prostřihnout nůžkami.

V předehřáté troubě pečeme prvních 5 minut při 200°C, potom snížíme teplotu na 170 až 180°C a dopékáme ještě asi 35 až 40 minut. Před dopékáním chráníme povrch mazance pečícím papírem.

Celková úprava cca 150 minut.