Věděli jste, že americký dolar má kořeny v Česku? Vychází z jáchymovského tolaru

16. červenec 2024

Možná vás to překvapí, ale nejznámější měna světa, tedy americký dolar, má své kořeny v Česku. Šlechtický rod Šliků těžil na počátku 16. století v okolí krušnohorského Jáchymova stříbro.

Aby mohl hrabě Štěpán Šlik splatit dluhy, rozhodl se razit vlastní mince. Takové právo do té doby náleželo pouze králi a Ludvík Jagellonský nechtěl o mincovní konkurenci ani slyšet. Ovšem u zemského sněmu už hrabě Šlik uspěl a 9. ledna 1520 dostal povolení k ražbě.

Český tolar z roku 1526

Mince se tehdy obvykle pojmenovávaly po místech svého vzniku. Jáchymovskému platidlu se tedy původně říkalo Sankt Joachymsthal, postupným zkracováním pak vznikl thaler a z něj známý tolar. Tato stříbrná mince měla tloušťku 2 milimetry a v běžném obchodu se nepoužívala, byla určena spíš pro finanční trhy. Nový král Ferdinand I. Šlikům roku 1528 právo ražby odebral, ale jejich mince už si žila vlastním životem.

Tolar se stal populárním evropským platidlem. Ve Španělsku začali říkat dolera mincím, které razili ze stříbra, přivezeného z amerického kontinentu. A když USA získaly nezávislost, zvolili za svou oficiální měnu právě dolar.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.