Vanilková omáčka
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na přibližně 500 ml omáčky:
- 400 ml mléka
- 100 g jemného krystalového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 70 g jemné škrobové moučky (solamyl, maizena)
- 3 žloutky
- rum
Postup:
Do studené nádoby dáme žloutky, cukr, seškrábnutá zrníčka a měkký vnitřek z rozříznutého vanilkového lusku, škrobovou moučku a vše trochu utřeme. K tomu postupně za stálého míchání přiléváme vařící mléko. Nádobu postavíme na mírný oheň, pomalu přivedeme směs k varu a stále mícháme. Dostatečně hustou omáčku prolijeme sítem a ochutíme rumem.
Podáváme ji teplou nebo i studenou jako dezert, s různým ovocem nebo jí poléváme moučníky.
Celková doba přípravy 15 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.