V Sokolově pokřtili knihu o bývalé základní škole a současném domově pro seniory

6. prosinec 2021 18:00

V pobytovém zařízení pro seniory Čtyřka v Sokolově se uskutečnil křest publikace o historii původní 4. základní školy, která byla nedávno zbourána, a na jejímž místě vzniklo moderní pobytové zařízení pro seniory.

Kniha Sokolovská Čtyřka od autorské dvojice otce a syna Jana a Michaela Rundových vznikala v průběhu roků 2020 a 2021 a vydalo jí Muzeum Sokolov ve spolupráci s městem. Autoři využili svůj bohatý archiv, dále oslovili další instituce a pamětníky. Vytvořili barevnou publikaci s mnoha snímky a přehledně zpracovanou historií původní základní školy i nového pobytového zařízení pro seniory, které vzniklo na místě zbourané školní budovy.

Věděli jste například, že…

Za dobu existence 4. základní školy opustilo její brány kolem 2000 dětí.

Na škole studoval také známý režisér a spisovatel Rudolf Havlík? 

Základní škola vychovala mnoho hokejistů, a že zde byly specializované sportovní třídy?

Pobytové zařízení pro seniory je nejmodernějším zařízením svého druhu v České republice?

Pobytové zařízení pro seniory má kapacitu celkem 61 osob a je v něm 10 dvoulůžkových a 41 jednolůžkových pokojů?

V knize čtenáři naleznou přehled ředitelů, pedagogů a zaměstnanců školy, úspěchy žáků a jejich vzpomínky na školu i fotografie z demolice budovy. Dále v publikaci nechybí důležitá data z výstavby pobytového zařízení, popis budovy, seznam účastníků výstavby a rozhovory se stavebníky.

Nedílnou součástí knihy jsou i QR kódy, jejichž prostřednictvím si mohou zájemci prohlédnout další fotografie, například učitelů původní školy, snímky jednotlivých tříd, ale i fotografie z posledního zvonění školy a výstavby nového zařízení. 

Kniha vznikla u příležitosti zahájení provozu pobytového zařízení pro seniory Čtyřka, které začne i s klienty fungovat na začátku roku 2022. Jde největší investici v dějinách města. Celková náklady včetně vnitřního vybavení dosáhly 179 milionů korun. Z toho vlastní stavba přišla na zhruba 166 milionů korun, vybavení objektu pak na přibližně 13 milionů korun. Na výstavbu město získalo dotaci 65 milionů korun od ministerstva práce a sociálních věcí.  

Publikace Sokolovská Čtyřka autorů Jana a Michaela Rundových bude v prodeji v Infocentru Městského domu kultury Sokolov a v pokladně Muzea Sokolov i v jeho e-shopu za 199 korun.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio

Související