Stavba nového domova pro seniory v Sokolově je hotová

15. červen 2021 11:05

Stavba pobytového zařízení pro seniory na místě bývalé 4. základní školy v Sokolově je dokončená. Největší investice města za posledních dvacet let stála 165 milionů korun, více než třetinu nákladů pokryla státní dotace.

V současné době se objekt vybavuje nábytkem a dalším vybavením, poté začne zkušební provoz, řekla starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO). Nábytkářská firma nyní vybavuje domov pro seniory nábytkem do pokojů i do společenských místností, vyšel na devět milionů korun. Každý pokoj dostane novou polohovací postel a mobilní křesla. Město pořídilo také nové vybavení do kuchyně a prádelny za necelé čtyři miliony korun.

Nábor zaměstnanců, zdravotních sester nebo sociálních pracovníků, město zahájilo v dubnu. „Po necelém měsíci jsme nábor zastavovali, protože je opravdu velký zájem, máme asi 240 uchazečů napříč všemi profesemi. Potřebovat jich budeme 50,“ vysvětlila Oulehlová. Do sociálního zařízení, které bude provozovat město, je už podle starostky vybrán i ředitel.

Stavba pobytového zařízení začala předloni v srpnu. Nové zařízení stojí na místě bývalé základní školy, kterou kvůli nevyhovujícímu stavu nechalo město před časem zbourat. Radnice na investici za 165 milionů korun získala dotaci 65 milionů z ministerstva práce a sociálních věcí, pokryje tak více než třetinu nákladů.

S otevřením se počítá na začátku roku 2022

Součástí domova pro seniory budou aktivizační a rehabilitační místnosti, venkovní terasy, společenský sál, bufet nebo třeba kaple. Před budovou nechalo město vybudovat parkoviště pro návštěvníky, parkování pro zaměstnance je umístěné z boku. V zadní části objektu je venkovní prostranství se zahradou a lavičkami.

Jednolůžkový pokoj

Pobytové zařízení bude mít kapacitu 61 lůžek, z toho bude 41 jednolůžkových pokojů a deset dvoulůžkových pokojů s vlastním sociálním zařízením. Bude určeno zejména pro lidi s neurodegenerativními poruchami, například s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou, kteří vyžadují péči čtyřiadvacet hodin denně.

Město bude nyní usilovat o zařazení domova do sítě sociálních služeb, aby mohlo čerpat na péči státní příspěvky. Do konce roku je naplánován zkušební provoz. Nábor klientů je naplánován do konce roku.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio