V Sokolově letos vznikne 250 nových parkovacích míst, chystají se i změny v placeném parkování

29. srpen 2024 10:35

V Sokolově se letos výrazně zvýší kapacita parkovacích míst. V rámci plánovaných projektů přibude zhruba 250 nových parkovacích míst, která vzniknou jak na okrajích města, tak i úpravou stávajících komunikací v ulicích.

Mezi největší projekty patří odstavné parkoviště u Bohemie, kde vznikne přibližně 115 parkovacích míst, a další parkoviště u nádrží, které poskytne kapacitu pro 85 vozidel. Od roku 2014 se ve městě podařilo vybudovat celkem 1094 parkovacích míst, což je značný nárůst, ale i tak město musí reagovat na neustále rostoucí počet automobilů. Jen v oblasti obce s rozšířenou působností Sokolov přibylo za poslední roky přibližně 20 tisíc aut.

Město se snaží vytvořit systém, který zajistí dostatek bezplatných parkovacích míst ve vzdálenosti přibližně 500 metrů od centra. Zároveň chce v centru zavést efektivní systém placeného parkování, který by umožnil rychlou a snadnou dostupnost služeb a obchodů. Parkovací místa v centru by měla být využívána hlavně k vyřízení potřebných záležitostí nebo nákupů, aby se zamezilo dlouhodobému blokování míst.

V současné době se v Sokolově platí za parkování pouze na několika vyhrazených místech, a to za symbolickou částku pět korun za hodinu. To je výrazně méně než v okolních městech, například v Karlových Varech, kde hodina parkování v centru vyjde na 40 korun. Velká část centra Sokolova, včetně náměstí Budovatelů, je stále bezplatná nebo s parkováním na časové kotoučky.

Podle zástupců radnice se na podzim začne dopravní komise a vedení města zabývat možnou úpravou cen parkovného a systémem placeného stání. Tyto změny mají přispět k lepší regulaci parkování v centru a ke zvýšení dostupnosti parkovacích míst pro obyvatele i návštěvníky města.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio