Lidé se budou moci podívat do bývalé vodárny v Karlových Varech

13. září 2024 11:05

Karlovy Vary otevřou jednorázově pro veřejnost areál historické vodárny, kde chystá město významné změny. Dnes zanedbaný areál poblíž centra je výjimečný mimo jiné tím, že v něm stále jsou podzemní historická potrubí a filtry. Technicky unikátní prostory jsou ale běžně nepřístupné.

Město chce na akci také představit projekty, které by měly prostor bývalé vodárny přeměnit v odpočinkový a sportovní areál. „V rámci Dne architektury 28. září, v sobotu, pořádáme akci na meandru, kde bychom chtěli představit veřejnosti všechny projekty, které připravujeme na bývalé vodárně a meandru. Budou otevřeny všechny přístupy do podzemních filtrů, které budou uzpůsobeny tak, aby si je veřejnost je mohla prohlédnout. Budou tam představeny projekty těch budov, které chceme zachovat a nechceme je demolovat," zve na výjimečnou akci náměstek primátorky Miroslav Vaněk (Karlovaráci).

Čtěte také

Podle něj by tak mohly přijít i nové nápady na využití těchto unikátních prostor. Část budov chce město odstranit a na jejich místě vybudovat například pumptrackovou dráhu nebo skatepark. Jednou z variant je umístit sem i hudební klub, který by byl blízko centra, ale zároveň by minimálně rušil okolí.

V přímé blízkosti areálu totiž nejsou obytné domy. Podle studií, které si město nechalo zpracovat, by ale bytové domy mohly vzniknout na druhé straně silnice, v dnešním areálu plynárny. Areál první karlovarské vodárny, která zásobovala město filtrovanou vodou z řeky Ohře, vznikl v roce 1882 a fungoval s obměnami technologií do roku 1984, kdy jej nahradila vodárna v Březové.

Leží na břehu Ohře a zároveň navazuje na areál meandru, který město přeměnilo v oblíbené místo pro sport, procházky i odpočinek. Zároveň je vodárna u jedné z hlavních ulici města, Západní ulice. Je tak snadno přístupná

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio