Povodně v Karlovarském kraji zatím nehrozí, vítr ale láme stromy a komplikuje dopravu

14. září 2024 09:05

Karlovarský kraj zůstává jediným, kde se neočekává vzestup řek kvůli dešti. Hasiče ale zaměstnává silný vítr, který láme stromy a na mnoha místech komplikuje dopravu.

Popadané stromy v noci také uzavřely například železniční trať mezi Františkovými Lázněmi a Vojtanovem nebo mezi Nejdkem a Novou Rolí. „V průběhu pátku až do sobotních ranních hodin (8:00) zasahovali hasiči v kraji u 122 událostí. Z toho ve 102 případech se jednalo o technickou pomoc, v 90 případech šlo o popadané stromy na vozovky,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Černý.

Čtěte také

 V Abertamech hasiči zajistili část uvolněné plechové střechy, v Ostrově pomáhali odstranit party stan poškozený větrem, v Merklíně menší strom spadl na střechu rodinného domu. „U událostí zasahovaly jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů," dodal Černý. Podle webu Českých drah byla místo uzavřené trati Nejdek - Nová Role nasazena náhradní autobusová doprava.

 Řeky v Karlovarském kraji sice kvůli dešti mírně stoupají, ale jsou zatím daleko i k nejnižšímu stupni povodňové aktivity. Ještě v pátek byly některé toky dokonce na úrovni sucha. I říčka Bystřice, která přivádí vodu z Krušných hor a při deštích rychle stoupá, měla ráno hladinu v Ostrově na 63 centimetrech, přičemž prvního stupně povodňové aktivity by dosáhla na 115 centimetrech.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio