Vojáci trénují v Doupovských horách sestřelování dronů protiletadlovými raketami

12. září 2024 13:00

Z vojenského újezdu Hradiště na Karlovarsku jsou teď slyšet odpaly protiletadlových raket. Důvodem je mezinárodní vojenské cvičení, kterého se účastní armády z Česka, Slovenska a Lotyšska.

Dvě hvězdičky na vývěsních tabulích teď označují zvýšenou hlučnost ve vojenském újezdu v Doupovských horách. Pokračuje tam mezinárodní cvičení Tobruq Arrows, při kterém i česká armáda trénuje sestřelování bezpilotních dronů.

Vojáci tří zemí trénují výsadky z vrtulníků a sestřelování bezpilotních dronů pomocí protiletadlových raketových systémů. A to v podmínkách, které se co nejvíc podobají skutečnému boji. Právě drony v současnosti představují hrozbu, jak ukazuje válečný konflikt na Ukrajině.

Jedná se o z největších cvičení za poslední roky, doplněné o mezinárodní spolupráci. Ve vojenském újezdu Hradiště se ho účastní přes dvě stovky vojáků.

„Hlavní těžiště cvičení pro nás spočívá v tom, že poprvé cvičíme v nové organizační struktuře oddílu, který umožňuje dosažení vyšší efektivity při plnění úkolu ochrany jednotek pozemních sil před prostředky vzdušného napadení protivníka,“ uvedl velitel 252. protiletadlového raketového oddílu podplukovník Petr Řezníček.

Výsadky z vrtulníku

Vojáci během cvičení na Doupově otestují systém velení a řízení od místa velení oddílu, přes podřízená místa velení protiletadlových baterií, až po jednotlivé palebné prvky.

Kromě toho budou vojáci trénovat i přepravu protiletadlových družstev a jejich vysazování do prostoru pomocí vrtulníku. „Podobné výcviky slouží k tomu, abychom udržovali tuto naši schopnost, kterou můžeme využít mimo jiné i při podpoře výsadkových jednotek,“ doplnil Řezníček s tím, že s vrtulníkem vojáci na Doupově cvičí ve dne i v noci.

Ničení nepřátelských cílů pomocí raket

Stejně tak 24 hodin denně vojáci cvičí střelbu z protiletadlových raketových kompletů. Čeští vojáci střílí ze systémů RBS-70 a RBS-70NG. Zbraňové systémy RBS-70NG používají i vojáci z Lotyšska. Slovenští vojáci se do cvičení zapojili s komplety IGLA.

Češi a Lotyši střílí na vlečný rukáv, který za sebou na laně táhne bezpilotní prostředek. Stejně tak si procvičují střelbu i na samotný bezpilotní prostředek. Slováci s komplety IGLA vedou střelbu na infrazářič, který se umísťuje za vlečný rukáv.

Rozvíjení mezinárodní spolupráce

Dalším významným benefitem cvičení je prohloubení spolupráce zejména s lotyšskými vojáky. Strakoničtí vojáci se letos v červnu zúčastnili mezinárodního cvičení Baltic Zenith v Lotyšsku. Na pobřeží Baltského moře stříleli na bezpilotní prostředek, jenž odpovídá íránskému dronu Šáhid-136, který používá Rusko při útocích na Ukrajině.

„Lotyšská strana nám během cvičení na Baltu poskytla výborné zázemí a neocenitelnou logistickou podporu. Nyní máme možnost jim to v rámci cvičení v České republice oplatit. Pro lotyšské vojáky, kteří jsou zvyklí u nich doma cvičit střelbu nad mořem, se bude jednat o cennou zkušenost, kdy si naopak vyzkoušejí střelbu ve členitém terénu Doupovských hor,“ uzavřel podplukovník Petr Řezníček, který střelby na Doupově řídí.

Spustit audio