V podkroví ostrovského zámku je k vidění unikátní šlikovská mincovní kazeta

1. září 2021
Poklady minulosti

Další díl seriálu Poklady minulosti nás zavedl do Ostrova na Karlovarsku. V místním zámku můžete vidět jedinečnou šlikovskou mincovní kazetu. K čemu sloužila a proč je na seznamu národních kulturních památek?

V podkroví zámku v Ostrově na Karlovarsku je k vidění výstava Šlikové na ostrovském panství. Právě příslušníci slavného rodu Šliků obývali zámek od 16. století a v expozici najdete nejen jejich portréty a repliky kostýmů, ale také například známé šlikovské tolary, popravčí meč kata Mydláře nebo svatební šlikovský pohár.

Vůbec nejvzácnějším exponátem je pak téměř šestikilová stříbrná truhla. „Jedná se přesně o mincovní kazetu, která byla vyrobena mezi lety 1680 až 1690. Nechali ji vyrobit Šlikové. Pravděpodobně konkrétně Leopold Antonín Josef Šlik,“ uvedla kurátorka Miluše Kobesová. Leopold byl císařským generálním válečným komisařem, vyslancem, polním maršálem a nejvyšším kancléřem Českého království v době války o dědictví španělské.

O předmětu se často chybně mluví jako o šperkovnici

Kazeta je vyrobena z tepaného stříbra a osazena 44 šlikovskými tolary a medailemi. Rámečky, do kterých jsou tolary zasazeny, jsou pozlaceny. Na dně kazety je potom reliéf tvořený plody granátových jablek, vinných hroznů a hrušek.

Na první pohled schránka vypadá jako šperkovnice. „Na šperky ale nesloužila. Ptala jsem se na to paní Margarety Pospíchalové rozené Šlikové, kazeta patřila jejich rodině. Podle jejího vyprávění tam babička měla nějaké šperky. Nicméně podle zlatníka spíše sloužila k ukládání cenných listin rodiny,“ vysvětlila Kobesová.

Šlikovská mincovní kazeta byla prohlášena v roce 1992 za kulturní památku a v roce 2015 za národní kulturní památku, neboť se jedná o dílo evropského významu s vysokou uměleckou hodnotou.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související