V Ostrově chtějí letos zahájit úpravy interiérů v Domě kultury

7. květen 2023 12:00

Město Ostrov chce letos začít s úpravami interiérů v památkové chráněném Domě kultury. Rekonstrukce se dočká hlavní sál, kinokavárna či další prostory. 

Na projekt za 72 milionů korun získala radnice dotace, informoval místostarosta Pavel Čekan. Ostrovský kulturní dům je už tradičně dějištěm Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana.

Letos chce vedení města zahájit stavební úpravy, poté bude řešit vybavení a techniku. Hlavní sál dostane novou audiovizuální techniku, v plánu je scénické osvětlení a ozvučení, dále nová opona a kulisy. Vylepšit by se měla také kinokavárna a prostory pro filmovou laboratoř sloužící pro potřeby dětského filmového festivalu.

Projekt počítá také s vytvořením nahrávacích studií

„Mohla by se tady natáčet videa, vytvářet virtuální realita. Věřím, že když se to povede, tak by se mohl ostrovský dům kultury stát centrem kreativního průmyslu," řekl Čekan.

Na úpravy domu kultury získalo město dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Dotace bude 42 milionů korun. Zbylou část dá město z vlastního rozpočtu. Práce by měly trvat zhruba dva roky.

Dům kultury už má hotový vnější plášť budovy. Před časem dala radnice vyměnit všechna okna a opravit fasádu. Práce vyšly téměř na 30 milionů korun.

Dům kultury v Ostrově, postavený v letech 1954 až 1955, je příkladem tradicionalismu. Je dominantou Mírového náměstí, které vzniklo rovněž v tomto architektonickém stylu. Domu kultury jen o málo uniklo zařazení mezi významné památky česko-německého Krušnohoří, které byly zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Každým rokem se v něm odehrává Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana. Letošní, 55. ročník, který se bude konat na podzim, bude věnován pohádce Tři oříšky pro Popelku.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související