Městský dům kultury v Ostrově zásadně změní svůj vzhled. Radnice zahajuje závěrečnou etapu jeho rekonstrukce

30. květen 2019 14:00

Do areálu městského domu kultury v Ostrově u Karlových Varů se opět stěhují řemeslníci. Opravovat budou fasádu a postupně vymění všechna okna.

Město kulturní dům opravuje už deset let. Po interiérech teď přichází na řadu rekonstrukce venkovní části, kterou tvoří původní omítky a dřevěná, špatně těsnící dřevěná okna. V letošním roce půjde o jednu z největších městských investic. „Budou se vyměňovat okna a bude se opravovat fasáda. Oprava fasády se bude dělat velmi citlivě, musíme dodržovat závazné stanovisko orgánu Státní památkové péče,“ uvedl starosta města Ostrov Jan Bureš.

Nejdříve bude nutné vyměnit okna a dveře, které jsou v nejhorším stavu, a není díky tomu budovu možné vytopit, řekl vedoucí odboru investic Jiří Šustr: „Jedná se o společenský sál, jeho zázemí a kavárnu. To je pro nás prioritou číslo jedna. Ve druhém balíku jsou prostory, které jsou potřebné pro provoz domu kultury, a v tom třetím jsou například sklepní okénka.“

Kvůli památkové ochraně objektu nebude možné jeho fasádu zateplit. Omítka musí zůstat v originálním stavu, aby co nejvíce respektovala původní vzhled. Podle ostrovského radního Marka Poledníčka, ale právě tohle nebude vůbec jednoduché: „Kdo zná dům kultury, tak ví, že tam je spousta fasády opadaná, špinavá nebo opravená nevhodným způsobem. Od té doby, co jsme to projektovali, jsme dál, protože máme zkušenost s tím, jak opravovali podobnou fasádu v Havířově. Je jen otázka, do jaké míry se poučíme z toho, kde už to vyzkoušeli.“

Městský dům kultury Ostrov patří mezi ceněné areály postavené ve stylu socialistického realismu a v Karlovarském kraji nemá obdoby. Do závěrečné etapy město investuje 25 milionů.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio