V Mariánských Lázních hledají úspory na veřejném osvětlení, některé lampy zkouší vypínat

7. prosinec 2022 11:00

Vysoké ceny energií nutí města a obce k výraznému šetření. V Mariánských Lázních se rozhodli modernizovat veřejné osvětlení. V první etapě možná přistoupí k tomu, že budou dočasně část pouličních lamp vypínat.

Mariánské Lázně zkoumají možnosti, jak ušetřit drahou elektrickou energii. Mezi první možnosti patří záměr vypínat část městského veřejného osvětlení. Úsporná opatření by podle radnice lidé v ulicích neměli vůbec zaznamenat.

Intenzita světla z veřejného osvětlení lázeňského města se prý zatím vůbec nezměnila. I přesto, že radnice postupné vypínání pouličních lamp začíná zkoušet, aby ušetřila výdaje za elektrickou energii.

Zkoušky s částečným vypínání osvětlení jsou teprve na začátku

„Jedním z prvních kroků bylo pověření společnosti Technický a dopravní servis, aby vytvořila nějaký plán, kterým by se dalo například pozhasínat některé veřejné osvětlení. Zkoušíme, kde je možné vypínat lampy tak, aby zůstala svítit každá druhá,“ potvrzuje starosta Martin Hurajčík, který tvrdí, že zkoušky částečného vypínání osvětlení jsou teprve na začátku. První výsledky už ale radnice má.

„V některých ulicích můžeme úplně bez problémů vynechat některá svítidla, protože viditelnost je naprosto stejná. Došli jsme i k tomu, že město je přesvícené a když cena energií byla na nízké úrovni, tak nikoho nezajímalo, kolik vlastně spotřebujeme. V současné chvíli pokračujeme s těmito opatřeními a chystáme i další,“ říká Hurajčík.

Systém pouličních lamp je zastaralý

Pokusy s částečným vypínáním veřejného osvětlení prý ukázaly, jak je dosavadní systém propojení pouličních lamp zastaralý. Manipulace s intenzitou osvětlení se musí dělat ručně, což je zbytečně zdlouhavé.

I proto chce radnice urychlit dlouho plánovanou výměnu systému pouličního osvětlení za nový a takzvaně chytřejší. Měl by být na dálkové ovládání s možností změny intenzity.

Největším "žroutem" elektřiny jsou městské trolejbusy

Úspory elektřiny se mají zaměřit i na provoz městských trolejbusů, který v lázních patří mezi největší odběratele elektrické energie.

Čtěte také

„Je to velmi náročný provoz. V současné době se blížíme skoro 25 milionům korun, které bude třeba vydat na zajištění městské hromadné dopravy. Musíme zajistit ekologickou dopravu tak, aby neznečišťovala životní prostředí. Přistupujeme i zde k různým opatřením na snižování energetické náročnosti a zvažujeme i další,“ dodává starosta Martin Hurajčík.

Součástí úspor energie je i nedávné zprovoznění takzvané trolejbusové měnírny. Na projekt přispěla Evropská unie a postupná modernizace zařízení má pokračovat i příští rok

Spustit audio

Související