Mariánské Lázně si zvolili nového starostu. Stal se jím Martin Hurajčík z hnutí ANO

21. říjen 2022 11:25

Novým starostou Mariánských Lázní se stal Martin Hurajčík z hnutí ANO. Na čtvrtečním ustavujícím zasedání získal 17 hlasů od 20 přítomných zastupitelů. Nahradil tak dosavadního pirátského starostu Martina Kalinu.

Třináctitisícové město nově povede vítězné hnutí ANO, Změna pro Mariánské Lázně, ODS Spolu a Město sobě. Koalice bude mít 14 mandátů v 21členném zastupitelstvu. Piráti jsou po osmi letech v opozici. Hurajčík byl dosavadní radní a lídr místní kandidátky hnutí ANO.

Prvním místostarostou se stal Samuel Zabolotnij za ANO, místostarostu zvolili zastupitelé Miroslava Pelce za uskupení Změna pro Mariánské Lázně. Rada města bude mít sedm členů. Místo tří uvolněných zastupitelů budou čtyři, a to starosta, místostarostové a jeden radní.

Piráti v Mariánských Lázních byli ve vedení od roku 2014. Stali se tehdy překvapivým vítězem voleb, když získali pět mandátů v zastupitelstvu. Starostou se stal Vojtěch Franta, který ale rok poté rezignoval kvůli neshodám ve straně. Zastupitelé zvolili místo něj Petra Třešňáka, který je nynější náměstek ministra průmyslu. Po další volební období byl starostou Martin Kalina.

Vítězné ANO získalo letos v komunálních volbách osm mandátů. Druzí Změna pro Mariánské Lázně a třetí Piráti budou mít shodně tři křesla. Po dvou zastupitelích pak získalo ODS Spolu, Starostové a SPD. Jedno místo v zastupitelstvu bude mít Město sobě. V opozici budou kromě Pirátů také Starostové a SPD.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio