Mariánské Lázně chtějí do konce roku dokončit Stezku spisovatelů

13. říjen 2022 11:35

Mariánské Lázně chtějí letos dokončit Stezku spisovatelů, připomínající známé literáty, kteří měli nebo mají k lázeňskému městu vztah. Dnes byl osazen panel věnovaný básníkovi Vítězslavu Nezvalovi.

Do konce roku chce město nainstalovat další tři informační desky. Po dokončení bude stezka dlouhá téměř sedm kilometrů zahrnovat 15 panelů a utvoří ucelený okruh. Nový panel v Anglické ulici připomíná život Nezvala, spoluzakladatele poetismu a vůdčí osobnosti českého surrealismu.

„Je známé, že básník poprvé přijel do Mariánských Lázní v roce 1925 a doslova ztratil dech, jak byl ohromen jejich nádherou. Vznikla zde jeho báseň Mariánské Lázně, kterou napsal v místní kavárně Caffe Opera,“ uvedla mluvčí destinační agentury KIS Mariánské Lázně Elena Sorokina. Do konce roku ve městě přibudou ještě tři panely, a to spisovatelů Rudyarda Kiplinga, Ivana Olbrachta a Jana Nerudy. Stezka spisovatelů tím bude dokončena.

Pro zájemce o historii, literaturu a město bude možnost vyzvednout si v informačním centru vytištěnou mapu stezky. Stezka spisovatelů v Mariánských Lázních vznikla v roce 2017 u příležitosti 85. narozenin spisovatele Vladimíra Párala, který zde našel druhý domov. Město mu letos udělilo čestné občanství.

V letech 2018 až 2019 bylo ve městě rozmístěno 11 panelů s upomínkou na slavné spisovatele, básníky a filozofy, kteří zde v různých obdobích pobývali. Jde například o Johanna Wolfganga Goetha, Marka Twaina nebo Franze Kafku. Mariánské Lázně navštívila v minulosti řada slavných osobností, od panovníků z celého světa až po známé umělce. Připomínka těchto významných hostů podle města může zvýšit atraktivitu Mariánských Lázní i jejich prestiž mezi lázeňskými a turistickými cíli.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio