V Karlových Varech začíná Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka

31. říjen 2023

Už na začátku listopadu se opět Karlovy Vary dočkají dalšího, tentokrát již 57. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka.

Soutěž vznikla v roce 1966. V této době neměli mladí pěvci po studiích téměř žádnou příležitost prezentovat to, čemu se na konzervatořích a akademiích naučili. „V operních scénách museli tito mladí pěvci čekat na příležitost a zaměstnání do doby, než někdo starší odešel do důchodu. Proto myšlenka soutěže byla na tuto dobu odvážná a málokdo předpokládal, že se nám to zdaří. Tým, který s tímto nápadem přišel, byli karlovarští iniciátoři a s nimi rektorka AMU Marie Budíková Jeremiášová a profesor Karel Leis z pražské konzervatoře, kterou jsem předtím absolvoval a většina profesorů pěveckého oddělení byli mými přáteli,“ uvedl její ředitel Alois Ježek.

Jak dopadly první ročníky soutěže a co rozhodlo, že se stala důležitou součástí nejen města, ale i národa? „První ročníky byly velmi skromné. Zúčastňovalo se jich okolo 20 až 50 pěvců z mnoha zemí Evropy, neboť soutěž byla vyhlášena jako národní soutěž s mezinárodní účastí. Skromné byly i přihlašovací taxy a ceny. Například přihlašovací taxa byla 30 korun. Za 1. místo získal vítěz 2.000 korun, 2. místo 1.000 korun a 3. místo 500 korun. V současné době je přihlašovací taxa rozdílná podle kategorie a je pro české účastníky ve výši 2.500 až  5.000 korun. Ceny podle kategorie pak různě v rozmezí od 3.000 do 25.000 korun,“ dodává ředitel.

Soutěž se i letos tradičně koná v Alžbětiných Lázních, a to od pátku 3. listopadu do středy 8. listopadu a v Karlovarském městském divadle ve čtvrtek 9. listopadu a v pátek 10. listopadu.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio