V Karlových Varech se v neděli bude konat Evropská noc pro netopýry

26. srpen 2011

Jubilejní 10. netopýří noc se bude letos konat v Karlových Varech, a to v neděli 28. srpna od 19 hodin v Letním kině. Připraven je tradičně bohatý program včetně ukázky živých netopýrů a jejich odchytu do sítí, přednášky a filmu o životě netopýrů, soutěží pro děti a mnoho dalšího.

Celá akce začne skupinovými návštěvami podzemí, kde každoročně netopýři zimují. Chybět nebude ani kroužkování odchycených netopýrů, které si budou návštěvníci moci sami vypustit. Program se koná za každého počasí a vstup je zdarma. S sebou je nutná baterka a teplé oblečení. Konec akce je předpokládán kolem 22 hodin, v případě hezkého počasí a většího množství odchycených netopýrů bude pro zájemce akce prodloužena do půlnoci.

Evropská noc pro netopýry se koná již popatnácté pravidelně na přelomu srpna a září na řadě míst po celé Evropě. Akce je určena široké veřejnosti, která má možnost se díky programu připraveném odborníky seznámit s těmito zajímavými tvory, s jejich výzkumem, ochranou a dosavadními poznatky o jejich životě. Tuto noc na mnoha místech Evropy probíhají veřejné přednášky o netopýrech, zájemci zde zjišťují jak a čím jsou netopýři ohrožováni a kde oni sami mohou být nápomocni při jejich ochraně. V letošním roce se touto akcí navíc připojuje i k oslavě Mezinárodního roku netopýra.

Koordinátorem Evropských nocí pro netopýry je v ČR Česká společnost pro ochranu netopýrů (ČESON). Ta vznikla v roce 1991 za účelem zlepšení spolupráce mezi odborníky a amatéry zabývající se netopýry. Posláním této nevládní organizace je koordinace ochrany a výzkumu netopýrů. ČESON shromažďuje informace a poznatky o problémech, upozorňuje na ně odpovědné orgány a navrhuje jejich řešení. Dále vypracovává expertizy v oboru ochrany netopýrů a jejich prostředí a zajišťuje vzájemnou informovanost svých členů a příznivců společnosti o aktuálním stavu netopýří problematiky a v oboru výzkumu a ochrany netopýrů prosazuje vzájemnou spolupráci mezi amatéry, širokou veřejností, odborníky a státní správou. Výrazně se podílí na monitoringu netopýřích populací v ČR a reprezentuje státní ochranu netopýrů v tuzemsku i zahraničí.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio