V Karlovarském kraji začne očkování seniorů i v domech s pečovatelskou službou

V Karlovarském kraji začne očkování seniorů kromě pobytových sociálních zařízení i v domech s pečovatelskou službou (DPS). Rozšíření vyplývá ze změny vládní očkovací strategie, která původně domovy s pečovatelskou službou mezi priority nezařadila.

Do DPS bude také zajíždět mobilní očkovací tým. „Kapacity i organizace jsou stále stejné, jako bylo dosud v pobytových službách, to znamená za pomocí mobilního týmu ve spolupráci se záchrannou službou. Limitace je pouze v počtu vakcín. My prostě do toho systému přiřadíme domovy s pečovatelskou službou. Nám se tím jenom zvyšuje počet lidí, které máme v prioritě 1A proočkovat. Pracujeme ale s tím, jaká bude dodávka vakcín,“ řekl na krajském zastupitelstvu uvolněný radní pro zdravotnictví Josef März (VOK).

Opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) uvedla, že očkovací strategii má ale v rukou vedení kraje a mohlo ji upravit podle svých potřeb už dřív.

Podle Märze se v centrálním rezervačním systému registrovalo z Karlovarského kraje asi 3800 lidí nad 80 let. Ti, kdo získali i rezervaci, mají ale termíny na jarní až letní měsíce. U nich se podle možností termíny po dohodě posouvají, jakmile se uvolní očkovací kapacity.

März také řekl, že mobilní tým má očkovat tam, kde lze na jednom místě naočkovat větší množství seniorů. Nepočítá se s ním například v bytech zvláštního určení. Tito senioři by měli být očkováni pomocí celostátního rezervačního systému nebo později od svých praktických lékařů.

V Karlovarském kraji je zhruba 11.000 seniorů nad 80 let. Masivnějšímu očkování brání omezené množství vakcín i to, že kraj si musí nechávat rezervu pro lidi, kteří by měli dostat v nejbližší době druhou dávku.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související