PŘEHLEDNĚ: Vše o očkování proti koronaviru. Začala registrace seniorů nad 80 let

15. leden 2021 08:30

Od dnešních osmi hodin ráno se můžou první lidé nad 80 let registrovat na očkování proti koronaviru, a to prostřednictvím centrálního rezervačního systému. Připravili jsme si pro vás přehled, co vše očkování obnáší.

Registrovat se od 15. ledna k očkování mohou senioři starší 80 let. Jde pouze o registraci, termín k očkování by měl systém nabídnout okamžitě, ale může to být i za několik dní. 

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný sice minulý týden řekl, že před seniory musí stát doočkovat prioritní skupinu zdravotníků a klientů a pracovníků v sociálních službách, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla ale ve středu uvedl, že seniory v nejvyšší věkové kategorii stát začne očkovat nejspíš souběžně.

Jak se zaregistrovat?

Zájemce o očkování se může registrovat na internetové stránce crs.uzis.cz. Tam zadá telefonní číslo, na které přijde kód pro potvrzení a následně vyplní své nacionále. Registraci je možné zajistit i přes informační linku 1221.

Krajský úřad Karlovarského kraje zřídil pro pomoc seniorům s registrací na očkování asistenční linku. Na telefonní číslo 607 600 017 mohou senioři volat denně od 8:00 do 18:00. Jak uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN), na daném čísle operátoři zodpoví základní dotazy k vakcinaci a pomohou buď volajícího navést, aby registraci provedl sám, nebo ho přímo zaregistrují a upřesní další postup.

Kdy přijde na řadu širší veřejnost?

Širší veřejnost se do pořadníku bude moci registrovat od prvního února. Přednostně se k očkování dostanou starší lidé a lidé s chronickými obtížemi - například cukrovkáři, lidé s dlouhodobě léčenou hypertenzí nebo onkologičtí pacienti.

Česká vakcinologická společnost doporučuje u lidí, kteří prodělali nemoc bez příznaků, zahájit očkování nejdříve za 7 dnů po prodělaném onemocnění. U osob se symptomatickým průběhem pak nejdříve za 14 dnů po prodělaném onemocnění, v obou případech po ukončení izolace.

Jak očkování probíhá, kolik zabere času?

Na místě by měl být vždy lékař, sestra a pomocný personál. Zájemce o očkování předkládá kartičku pojištěnce, na základě které se ověří registrace v systému. Následně se podepisuje souhlas s očkováním. Poté buď člověk vypisuje formulář se svou anamnézou, anebo se ho na ni vyptává lékař. Zajímají ho nejvíc alergie a celkový zdravotní stav.

Vakcíny zatím nebyly testované například na těhotných ženách nebo na dětech. Po naočkování zůstává člověk v čekárně až 30 minut, aby mu v případě nenadálého anafylaktického šoku mohl lékař poskytnout pomoc, zejména adrenalin.

Omezení a komplikace spojené s očkováním

Po očkování může dojít k naprosto běžným vedlejším účinkům typu bolest hlavy, kloubů, teplota, horečka apod. Je normální i bolest v místě vpichu, zarudnutí toho místa. Je to také signál, že očkování funguje, protože toto jsou projevy imunitního systému.

Rolí očkování je imunitu vycvičit a vytvořit si protilátky, proto je dobře, když na očkování v takto mírné formě reaguje. Lékaři doporučují klid, dostatek tekutin. Komplikace se objevují ale minimálně. Za první týden očkování v Česku na přelomu roku to byly mírné vedlejší projevy ani ne u jednoho na tisíc očkovaných.

Kdy budou moct očkovaní lidé sundat roušku?

Česká vakcinologická společnost doporučuje, aby měli naočkování zatím stejné povinnosti a práva jako neočkovaní. V očkovací strategii se ale píše, že by naočkovaný člověk nemusel po kontaktu s covid-pozitivním do karantény. Podobně nebude muset do karantény ani očkovaný po návratu z oblasti se zvýšeným výskytem onemocnění covid–19. Stejně to bude podle Ministerstva zdravotnictví fungovat i při cestování do jiných zemí.

Více v rozhovoru:

Spustit audio