V Chebu začalo sloužit druhé odběrové místo v kraji

V areálu chebské nemocnice ode dneška (1. 4.) funguje nové odběrové místo na testování nákazy koronavirem. Jedná se o druhé v Karlovarském kraji. Doteď fungovalo jen v nemocnici v Karlových Varech.

Červený stan pro testování lidí v autě je nově k dispozici také v areálu chebské nemocnice. Zprovozněním odběrového místa v Chebu by měl stoupnout počet testovaných lidí. Hejtmanství právě Cheb vybralo proto, že patří mezi okresy v kraji, kde je, podle hygieny, nejvíce lidí s pozitivními testy na koronavirus.

Odběrové místo v Chebu

Zájem o testování je velký, lidé ale musí mít potvrzení od lékaře nebo hygieniků, a také přijet autem. „Je nutné říct, že odběrová místa slouží pouze pacientům, kteří jsou schopní dopravit se vlastním autem. V autě by měl být pouze pacient, aby nedocházelo k riziku přenosu i v tom autě. Pokud to budou pacienti, kteří nejsou schopní dopravit se vlastním autem, tak musí využít výjezdové skupiny, kterou organizuje záchranný systém,“ vysvětlil ředitel chebské nemocnice Martin Krušina. 

Odběrový stan je v provozu od 8 do 14 hodin. „Počítá se i s víkendy, jsme samozřejmě schopni operativně tu provozní dobu stanu upravit. Záleži na množství těch indikací a pacientů čekajících na odběr,“ dodal ředitel nemocnice.

Kolik testů jsou zdravotníci na místě schopni za den udělat a jak vůbec probíhají, si poslechněte v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související