V Karlových Varech dočasně přerušila činnost víc než stovka podnikatelů

Živnostenský úřad v Karlových Varech zaznamenal od 16. března 114 žádostí o dočasné přerušení provozování živnosti. Podle vedoucí odboru Soni Hacklové žádali o pozastavení nejčastěji podnikatelé v oblastech hostinských činností, kadeřnictví, kosmetických služeb, pedikúry a manikúry, maserských služeb a silniční a motorové dopravy. 

„O znovuzahájení činnosti požádalo v Karlových Varech celkem 57 podnikatelů. Žádají o to znovuzahájení hlavně z důvodu obav, že se na ně nebudou vztahovat příspěvky, které vláda schválila,“ uvedla Hacklová.

Vláda na úterním jednání 31. března schválila, že osobám samostatně výdělečně činným, jejichž podnikání se dotkla opatření proti koronaviru, vyplatí jednorázovou částku 25 tisíc korun. Vláda také schválila pravidla kurzarbeitu. Stát bude vyplácet dva druhy příspěvků na mzdy za období od 12. března do konce dubna. Podnikatelé se obávají, že by na příspěvky od státu neměli nárok v případě přerušení své živnosti.

„Nárok na tuto podporu budou mít i lidé, kteří podnikají na vedlejší činnost a mají stížené podnikání v důsledku koronaviru,“ řekla na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Program bude podle úřadu spravovat finanční správa. Cílem je, aby žadatelé získali peníze už během dubna.

Podporu správa vyplatí na základě vyplněného formuláře, který správa zveřejnění do 3. dubna. Žádost bude obsahovat čestné prohlášení o splnění podmínek pro vznik nároku a číslo bankovního účtu, na kterou má být částka odeslána. Žádosti bude správa přijímat přes datovou schránku, poštou, prostřednictvím podatelen a sběrných boxů umístěnými před finančními úřady.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související