V Chebu začala dezinfekce nemocnice

7. květen 2020 23:55

V chebské nemocnici ve čtvrtek začala dezinfekce vnitřních prostor. Druhým dnem pokračuje i testování všech zaměstnanců nemocnice, ve které se v posledním týdnu objevil zvýšený výskat nákazy koronavirem. Ze tří stovek zaměstnanců, kteří prošli testováním ve středu, se koronavirus prokázal zatím u jednoho dalšího člověka.

Nakažených je v chebské nemocnici od počátku epidemie přes 30 zaměstnanců a další pacienti. Chebská nemocnice je označována za současné lokální ohnisko nákazy koronavirem.

Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala chebskou nemocnici dezifinkuje jednotka hasičů z Ostravy vybavená speciálním přístrojem. Pomáhají jim hasiči z Karlovarského kraje.

„Speciální dezinfekce se aplikuje pod tlakem, nechá se působit a prostor se musí následně vyvětrat. Místnost musí být prázdná, bez lidí," řekl Kasal. Mluvčí uvedl, že hasiči dezinfikují dva pavilony nemocnice.

Práce potrvají zřejmě do soboty

Dezifinkovat se bude pravděpodobně do soboty, pokud se neobjeví nepředvídatelné překážky. Teprve následně se připraví plán postupného návratu nemocnice do běžné činnosti. Zatím v ní fungují jen ambulance a částečně onkologické oddělení, které je v oddělené budově.

Podle mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Michaely Zajíčkové podstoupila ve středu testování asi polovina z bezmála 500 zaměstnanců nemocnice. Výsledky z dnešního testování by měly být známy o víkendu.

Podle plánu, na kterém se dohodla Karlovarská krajská nemocnice i hygienici, by v případě pozitivních testů měli projít testováním také členové domácností nakažených zdravotníků, případně další lidé, kteří s nimi přišli do kontaktu.

Chebská nemocnice je jedním z největších lokálních ohnisek nákazy v zemi. Vedení nemocnice udává, že se zde zatím nakazilo 31 zaměstnanců, ministerstvo zdravotnictví ve středu uvedlo 38 zaměstnanců a 49 pacientů.

Čtěte také

Karlovarský kraj proto požádal o pomoc krizový štáb ČR a do Chebu přijely pomoci s testování tři týmy vojáků. Jak dlouho bude testování trvat, závisí hlavně na výsledcích testů.

Chebsko je nejvíce zasažený okres v Karlovarském kraji. Kromě chebské nemocnice se větší počet případů objevil i v nemocnici v Mariánských Lázních. Tam se ale zřejmě podařilo dalšímu šíření už zabránit. Celkově je podle ranních údajů ministerstva zdravotnictví v Karlovarském kraji 414 nakažených. V přepočtu na počet obyvatel je region nejvíce zamořeným krajem v Česku.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio