V Karlovarském kraji se jen za poslední den nakazilo 23 lidí

6. květen 2020 10:00

V Karlovarském kraji přibylo za posledních 24 hodin 23 případů onemocněním covid-19, což je téměř 30 procent ze všech nově infikovaných v ČR. Od pondělních 17:30 do úterních 17:30 se podle statistických údajů nakazilo v celé zemi 79 lidí. Karlovarský kraj má přitom ze všech krajů nejméně obyvatel, jen asi 300.000.

Nákaza se v kraji nejrychleji šíří na Chebsku, odkud jsou dvě třetiny nemocných covidem-19. Od začátku pandemie testy potvrdily v kraji 406 nákaz, informovala mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková.

Z nemoci se v kraji uzdravilo 214 lidí, což je o osm víc než v pondělí. Testováním dosud prošlo 7534 lidí, za poslední den bylo provedeno 191 testů. Dvaadvacet lidí již zemřelo. Nejstarším infikovaným obyvatelem kraje je třiadevadesátiletá žena, nejmladší je půlroční chlapec.

V chebské nemocnici přibylo nakažených

Nejhorší situace je na Chebsku, kde hygienici evidují k úterku 268 nakažených, o 19 více než v pondělí. Nákaza se zde šíří hlavně ve zdravotnických zařízeních, v chebské nemocnici a také v nemocnici v Mariánských Lázních.

V nemocnici v Chebu přibylo za posledních 24 hodin 12 lidí nakažených covidem-19, devět zaměstnanců a tři pacienti. Ti by měli zůstat izolovaní v objektu nemocnice. Kraj v současnosti připravuje plán pro přesun nenakažených pacientů do nemocnic v Sokolově a Karlových Varech. V následujících dnech budou krajští hasiči dezinfikovat všechny budovy chebské nemocnice.

Kvůli nárůstu případů nákazy čeká všechny zaměstnance zařízení i jejich rodiny testování. Spolu s rodinnými příslušníky by se tak měla otestovat podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kubise tisícovka lidí.

V mariánskolázeňské nemocnici je aktuálně podle ředitelky Veroniky Kropfreiterové nakaženo 34 pacientů a 11 zaměstnanců. Personálu tam pomáhá několik vojáků i dvě zdravotní sestry z Vojenské lázeňské léčebny Teplice.

Testování všech zaměstnanců nemocnice i jejich rodin by mělo začít ještě dnes

U chebské nemocnice proto dnes dopoledne začala příprava na testování všech zaměstnanců nemocnice a jejich rodin. Nemocnice v Chebu je v současnosti jedním z největších lokálních ohnisek nákazy koronavirem v České republice. Podle informací, které dnes ráno zveřejnil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, se zde nakazilo už 38 zaměstnanců nemocnice a také pacienti.

Zařízení proto pacienty, kteří se nenakazili, postupně převeze do okolních nemocnic. V Chebu zůstanou hospitalizováni pouze pacienti s onemocněním covid-19.

Jak se nákaza do nemocnice dostala a proč se tak rychle rozšířila, ale není jasné

„V tuto chvíli nelze zodpovědně říci, co bylo hlavní příčinou rozšíření infekce v chebské nemocnici. Byla by to spekulace, vše se teprve šetří. Některé věci nám mohou osvětlit například výsledky plošného testování zaměstnanců nemocnice a jejich rodinných příslušníků, ale chceme počkat i na výsledky expertního posouzení epidemiologa," řekl dnes ČTK mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Hasiči u chebské nemocnice začali dnes dopoledne stavět stany pro odběry. Do Chebu také ráno dorazily tři týmy vojáků, kteří budou odběry provádět. Testovat by se mělo začít už dnes.

Chebsko patří mezi nejzasaženější okresy v zemi. V přepočtu na obyvatele má podle údajů ministerstva k 5. květnu 267,7 nakažených na 100 tisíc obyvatel. To je více než má celá Praha. Svoji roli může hrát i fakt, že Cheb sousedí se německými okresy, kde je nákaza také velmi rozšířená. Největší podíl nemocných na 100 tisíc obyvatel je v nedalekém Tirschenreuthu, a to 1536. 

Starosta Chebu Antonín Jalovec tvrdí, že pendleři nejsou hlavní příčinou rozšíření nákazy. Na svém profilu na facebooku uvedl, že podle údajů z konce minulého týdne tvoří jen asi osm procent nakažených v Karlovarském kraji.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio