V Chebu chystají další vylepšení svých parků o herní nebo vodní prvky

15. červen 2024 12:00

Město Cheb instaluje nové prvky do parků ve městě. U základní školy na sídlišti Skalka umístilo takzvanou matematickou kostku, herní a naučnou konstrukci pro děti.

Tryskající vodní prvek pak chystá radnice v Kubelíkově ulici. Jde o další z řady zpříjemnění a doplnění veřejných prostranství, z nichž řada z nich vznikla na podnět samotných obyvatel města.

Lidé původně navrhovali umístění vodního prvku do sousedních Městských sadů. Podle Pospíšila se ale protější malý park jevil jako vhodnější.

„Vodní prvek jsme umístili do Kubelíkovy ulice. Je tam malý parčík, který se může změnit v zobytněný prostor s vodním prvkem," řekl místostarosta Michal Pospíšil. Součástí prací jsou podle něj i parkové úpravy s vysázením stromů a květinových záhonů.

Město má zpracovanou studii a pracuje na projektu

Vodní prvek by měl být systémem několika trysek, které bude ovládat automatika. V létě tak bude tryskající voda zvlhčovat a ochlazovat okolí. Podle Pospíšila by projekt měl být hotov do několika měsíců, a je tak možné, že práce v parku začnou už letos. Hotovo chce mít město na jaře příštího roku.

Prolézačka, která zároveň netradičním způsobem vtahuje do světa matematiky, se dokončuje u základní školy na Skalce. Matematická kostka je vyzdobena základními matematickými vzorci například pro výpočty obsahu základních geometrických objektů nebo třeba srovnáním historických měr s těmi současnými, metrickými.

I v parčíku u základní školy město počítá s dalšími parkovými úpravami, aby prostranství před školou například umožnilo žákům trávit přestávky venku, ale také se stalo místem pro relaxaci pro veřejnost.

Když před několika lety začalo město Cheb organizovat takzvané Meganapády jako součást participativního rozpočtu, vybídlo obyvatele, aby sami navrhovali úpravy veřejných prostranství. Vznikla tak řada vylepšení, od dětských hřišť přes neobvyklé herní prvky jako třeba kuličková dráha nebo úpravy parků a rybníčků v různých částech města.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související