Uhlířina

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

  • 750 g brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 1–2 vejce
  • 100 ml mléka
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla
  • sůl

Postup:

Očištěné brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky nebo kostky (podle velikosti brambor) a dáme je vařit do osolené vody. Vody dáme asi 2 – 3 cm nad brambory. V misce zaděláme z mouky, vajec, prášku do pečiva, soli a mléka těsto na noky. Jakmile jsou brambory poloměkké, vykrajujeme lžičkou namočenou v horké vodě z těsta noky, vhazujeme je k vařícím se bramborům a společně vše dovaříme. Poté slijeme vodu, brambory a noky omastíme jednou lžičkou sádla, opatrně promícháme, dáme do mísy a posypeme na sádle osmaženou cibulkou.

Obměna: místo cibulky můžeme uhlířinu posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Celková doba přípravy: cca 40 minut