U Královského Poříčí pracují dvě obří velkorypadla. Odkrývají tam další část ložiska hnědého uhlí

1. červenec 2022 07:00

V západní části lomu Jiří v blízkosti Sokolova pracují v současné době dvě obří velkorypadla. Pracují na odkrývání další části ložiska hnědého uhlí, které budou těžaři dobývat klasickou metodou povrchového dolu. Na Sokolovsku se uhlí právě tímto způsobem těží desítky let.

Víte, co je to „žlutka“ nebo například „šedka“? Jsou to slangové výrazy, které používají odborníci při těžbě hnědého uhlí. Platí to samozřejmě i pro zaměstnance společnosti Sokolovská uhelná (SUAS), která odkrývá další část nového ložiska.

Nachází se v blízkosti obce Královské Poříčí a samotné těžbě předchází postupné odkrývání zeminy. Z původní krajiny ji odstraňuje v téměř automatizovaném provozu obří velkorypadlo.

Současné otevírání další části ložiska není ničím výjimečné. Na dvou místech rypadla pracují jen proto, aby operativně reagovala na současnou poptávku

Zatímco v minulosti pracovala na Sokolovsku rypadla třeba i v šesti povrchových dolech najednou, dnes je v provozu pouze velkolom Jiří. Z vytěženého uhlí vyrábí skupina SUAS Group teplo pro Sokolovsko a velkou část Karlovarska.

Spustit audio

Související