Sokolovská uhelná likviduje nefunkční rypadlo. Denně zpracovalo až 3 tisíce tun materiálu

21. duben 2022 14:35

Sokolovská uhelná začala rozebírat jeden ze svých obřích velkostrojů. Rypadlo k dobývání hnědého uhlí totiž dosloužilo a v současné době už jen zabírá část pozemků v blízkosti obce Královské Poříčí. 

Velkostroj typu KU-300 sloužil v povrchových dolech od roku 1989. Denně dokázal zpracovat až 3 tisíce tun materiálu. Těžařská firma ho teď nechává rozebrat, protože ho k další práci už nepotřebuje. Po 30 letech práce je stroj navíc značně opotřebovaný. Rozebírání rozměrného stroje svěřili těžaři soukromé firmě, která se na podobné zakázky specializuje.

„Ta práce opravdu není jednoduchá, je to složitý celek a tak k tomu také přistupujeme,“ řekl za firmu Canoneer group s.r.o. Petr John. „V první etapě prací musíme celý stroj zafixovat. Pak začínáme rozebírat z horní části. Náročné bylo třeba odstranění takzvaného protizávaží, které má hmotnost 90 tun a nachází se výšce 20 metrů.“ Materiál z velkostroje firma třídí a kovové části skončí v hutích.

Rozebírání velkostroje se odehrává v blízkosti vyhlídky Marie, v nepřístupném areálu velkolomu Jiří. Od vysloužilého stroje je vidět hlavní část území, kde se dodnes těží. „Nalevo jsou vidět rypadla, která jsou stále v provozu. Napravo naopak skupina velkostrojů, které jsou dočasně mimo provoz. Teď v podstatě čekáme na politická rozhodnutí, jestli je do těžby znovu zapojíme. Zájem o uhlí každopádně v současné době evidujeme veliký,“ upřesnil za těžařskou firmu Sokolovská uhelná člen představenstva Pavel Francisko.

Demontáž odstaveného velkostroje KU-300 chce Sokolovská uhelná dokončit v květnu.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio