Sokolovská uhelná investuje 300 milionů do modernizace elektrárny ve Vřesové

26. leden 2022 08:55

Sokolovská uhelná chystá na příští rok investici za 300 milionů korun do paroplynové elektrárny ve Vřesové. Investice by měla snížit emise oxidu dusíku a zefektivnit provoz.

Jde o největší investici společnosti v posledních pěti letech. Je také součástí postupné přípravy Sokolovské uhelné a sesterské SUAS GROUP na dobu po ukončení těžby a zpracování hnědého uhlí. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Do plynové turbíny paroplynové elektrárny ve Vřesové zavede Sokolovská uhelná řešení GE Gas Power, které sníží produkci emisí škodlivých oxidů dusíku (NOx). Modernizace sníží emise oxidů dusíku ze současných přibližně 100 mg/Nm3 (normativních metrů krychlových) na méně než třetinu.

S rekonstrukcí, která je plánovaná na rok 2023, má přijít i omezení využívání hnědého uhlí. Úsporou využití uhlí by se ročně měly také snížit emise oxidu uhličitého až o 48.000 tun. Podle serveru znecistovatele.cz celá skupina, která provozuje i elektrárnu v Tisové a řadu dalších technologických provozů, vypouštěla v roce 2020 přes 3,2 milionu tun oxidu uhličitého ročně.

„SUAS GROUP má ambici být po odklonu těžby uhlí sesterské Sokolovské uhelné nadále energetickým lídrem v regionu s přesahem do celé republiky,“ řekl k plánované modernizaci David Najvar, místopředseda představenstva SUAS GROUP odpovědný za linii Clean energy.

Součástí úspěchu jsou podle něj dlouhodobé investice do technologických zařízení a nastolování nových trendů, mezi které modernizace plynového systému elektrárny ve Vřesové patří, Nový systém by měl mít vliv i na efektivitu provozu. Nutná inspekce systému by se měla dělat po 32.000 provozních hodinách místo 16.000 hodinách, jako je tomu dosud.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio