Treska s citrónovou omáčkou

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Dušená treska s citrónovou omáčkou

Šetrná úprava ryby, při níž vynikne jemná chuť masa. Někomu by se mohl zdát pokrm fádní, proto je zvýrazněný citrónovou omáčkou. Recept pochází z řecké kuchyně.

Ingredience
  • 600 g filetů z čerstvé tresky (možno použít i mraženou rybu)
  • sůl
  • 100 g strouhanky
  • 100 g másla
  • Na omáčku: 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 dl sladké smetany
  • mletý bílý pepř
  • kůra i šťáva z 1 citrónu
  • sůl

Nejprve připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu a mouku, kterou necháme zpěnit. Za stálého míchání přilijeme citrónovou šťávu a potom smetanu. Osolíme, podle chuti okořeníme mletým bílým pepřem a povaříme asi 1 minutu. Do jiné nádoby nalijeme cca 1 dl vody, vložíme do ní osolené filety z tresky a pod poklicí dusíme cca 7 minut. Měkkou tresku opatrně přeneseme na mísu, polijeme ji připravenou omáčkou a posypeme na másle osmaženou strouhankou. Podáváme obložené čerstvou zeleninou a plátky citrónu.

Příloha: brambory v různých úpravách, zeleninové saláty

Při konzumaci nezapomeňte na výborné bílé víno. Doporučujeme naše Rulandské šedé nebo Ryzlink vlašský. 

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň