Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Slavnosti svobody, Rallye Šumava nebo street food festival

5. květen 2022

Tento víkend je především ve znamení Slavností svobody. Milovníci motoristického sportu si jistě nenechají ujít Historic Vltava Rallye a Rallye Šumava Klatovy a začíná tradiční Jaro v alpinu.

Výstava Operace Anthropoid a Plzeň

V mázhauzu plzeňské radnice na náměstí Republiky je nově k vidění výstava, která připomíná hrdinství vojáků československé exilové armády Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Ti v době nacistické okupace na území tehdejšího Československa úspěšně vykonali vojenskou operaci, jejímž cílem byla likvidace zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Od této události letos uplyne 80 let. Operace Anthropoid byl krycí název jejich parašutistického výsadku a stejné jméno nese i výstava, jež zároveň připomíná hrdinství plzeňských občanů, kteří Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi pomáhali.

Slavnosti svobody Plzeň

Program Slavností svobody (5.–8. května.) nabídne příležitost seznámit se s životem ve vojenských kempech a poznat dobovou techniku. Šafaříkovy a Křižíkovy sady včetně Proluky obsadí klub vojenské historie Tommy & Yankee a klub vojenské historie 16. obrněné divize s vojenskými ubikacemi jak pro mužstvo, tak pro velitelství, stanovištěm vojenské policie nebo ubikací důstojníků. K vidění tu budou i vozidla těžké a lehké obrněné techniky, mezi nimi plně pojízdný střední tank Sherman M4A4 a průzkumné automobily Ford M8, polopásové halftracky a těžký tahač Diamond.

Čtěte také

V nové lokalitě U Ježíška se představí Kombinovaný oddíl reprezentující odkaz Československé samostatné obrněné brigády se zahraničními účastníky z Holandska, Anglie a Slovenska, kteří přijedou s vojenskou technikou. V premiéře tady návštěvníci uvidí zrekonstruovanou sanitku Austin K2Y. Své zázemí bude mít U Ježíška rovněž tábor RAF A WAAF, v jehož blízkosti bude usazena replika stíhacího letadla Spitfire. Armádní střelecký stadion v Lobzích bude patřit ukázkám bojové a letecké techniky, prezentaci vzdušných a pozemních sil a speciálních složek Armády České republiky včetně vojenské policie a předvedení výcviku sebeobrany MUSADO.

Vzpomínkové akty, které se konají 5. a 6. května, vyvrcholí setkáním u pomníku „Díky, Ameriko!“. Populární Convoy of Liberty projede městem v neděli dopoledne a doprovodí ho přelet historických vojenských letounů.

Provoz historických linek PMDP

Kulturní program na náměstí Republiky zahájí rozhlasový Big Band Gustava Broma s Danem Bártou. V dalších dnech tu vystoupí třeba Boogie Boys, Plzeňská filharmonie s programem The Best of America, Rudolf Křesťan & Druhá tráva, Samson a jeho parta, Taxmeni nebo skupina Epydemye. Část hudebního programu zaměřeného na folk a country se představí před muzeem Patton Memorial Pilsen. Na sobotní večer je pak na náměstí Republiky připraven slavnostní večer Thank you, boys! v režii Michala Cabana.  Bude věnován vojákům – hrdinům, kteří bojovali a v současné době opět bojují za svobodu.

Jaro v alpinu

Je tady jaro a s ním barvy květů všude kolem nás. Po dvou letech omezení a odkladů se vrací i oblíbená akce Jaro v alpinu. Výstava probíhá ve dnech 5. až 13. května v době od 9 do 19 hodin a navštívit ji opět můžete v zahradě gymnázia na Mikulášském náměstí. Výstava je spojená s prodejem skalniček a drobných dřevin a ještě 14. května v době od 9 do 12 hodin, kdy výstava bude již ukončena, bude možný vstup do prodeje zdarma. Návštěvu zahrady si můžete ještě zopakovat při Víkendu otevřených zahrad 11. a 12. června vždy od 9 do 17 hodin.

30. Historic Vltava Rallye a 56. Rallye Šumava Klatovy

Lancia Delta HF Integrale, 037, či legendární Stratos? A dála Audi Quattro, BMW M3, Porsche 911, Ford Sierra nebo Escort RS Cosworh a další historické skvosty na jedné soutěži v ČR? Na jubilejní 30.ročník Historic Vltava Rallye přijede přes padesát špičkových evropských jezdců a dá se očekávat nabitý vozový park! A k tomu soudobá technika v rámci 56. Rallye Šumava Klatovy. Podrobnosti k motoristické události najdete zde.

DEPO Street Food Market

Vaše chuťové buňky uspokojí v sobotu 7. května mistři street foodu, tedy rychlého, ale z kvalitních surovin připraveného jídla. Těšit se můžete na burgery, hot dogy, exotické kuchyně i na sladké tečky. Vstup je zdarma. DEPO2015 vás pohostí od 10 do 18 hodin.

Chotěšovský festival vína

Zveme na 5. ročník Chotěšovského festivalu vína. Uskuteční se v sobotu 7. května 2022 v prostorách kláštera Chotěšov od 13 do 22 hodin. Kromě dobréhp vína jídla vás čeká Cimbálová muzika Kaňúr, skupina Třískáč a DJ Laaw.

Výstava a koncert v Libé

V sobotu 7. května jste od 16:30 zváni na koncert a výstavu na hrad a zámek Libá. V programu koncertu vystoupí Miroslav Vilímec, houslový koncertní místr České filharmonie se svým bratrem klavíristou Vladislavem Vilímcem. V bohatém programu předvedou skladby českých skladatelů Františka Bendy a jednoho z nejuznávanějších světových houslistů Františka Ondříčka. Ženský pěvecký sbor Canzonetta zazpívá skladby Antonína Dvořáka a zazní i česká hymna v nezkrácené podobě v originální úpravě Jiřího Huřtáka.

Čtěte také

Sobotní odpoledne bude zahájeno vernisáží výstavy obrazů tří umělců - ak.mal. Jana Řeřichy, Anny Horčičkové a Alexandry Dětinské. Největší výstavní prostor je věnován průřezu uměleckou tvorbou akademického malíře Jana Řeřichy, který vystavuje svá díle v mnoha  nejznámějších světových galeriích.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.