Tipy na víkend v Plzeňském kraji: K vodě, na víno nebo do letního kina

17. červen 2021

Festival vína, Barokní den v Mariánské Týnici nebo závody nádherných dračích lodí na Borské přehradě. Nejen to nabízí nadcházející víkend.

Promítání českých filmů pod širým nebem

Jedno z prvních letních kin letošní sezony chystají v Plzni - Malesicích. Pět dnů promítání pod širým nebem začne v tamním parku u hřiště v pátek 18. června. Do Malesic již třetí rok po sobě dorazí promítat Kinematograf bratří Čadíků. 

Malesický letňák

V pátek se budou promítat 3Bobule a projekci filmu doprovodí i ochutnávky vína přímo z moravského vinařství, kde se film natáčel. Soboty patří v malesickém letňáku vždy pohádce, letos to bude ta nejnovější z dílny Zdeňka Trošky Zakleté pírko. V neděli je na programu divácký tahák film Šarlatán, v pondělí Havel a poslední promítací den v úterý 22. června zakončí program snímek Vlastníci. Vstupné do kina je dobrovolné, výtěžek je určen na Konto Bariéry.

Léto začíná v plzeňské zoo v sobotu

Na uvítání léta připravila Zoologická a botanická zahrada města Plzně v sobotu 19. června tradiční pohádkovou stezku. Program nachystaný od 10 do 17 hodin si užijí především menší děti. Stezka začíná u hlavní pokladny v ul. Pod Vinicemi a povede k Tropickému pavilonu. Zde budou čekat na její úspěšné účastníky zajímavé ceny. Po obědě celodenní program ještě zpestří soutěžní odpoledne o Květinovou princezničku a Květinového prince. Uskuteční se od 14 hodin před Tropickým pavilonem. V sobotu 26. června se bude zoologická zahrada loučit od 10 do 17 hodin se školou.

Klatovský festival vína 2021

Festival vína se uskuteční v sobotu 19. června od 13 hodin v Klatovech v Mercandinových sadech v blízkosti historické empírové budovy Kolonády. Vychutnáte si víno od předních moravských vinařů a uslyšíte Cimbálovou muziku z Milotic. Připraven je i program pro děti a večer zábava s kapelou AVE band.

Barokní den

Čtěte také

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnice zve na Barokní den, který se koná 19. června od 14 do 18 hodin v dostaveném východním ambitu a kostele Zvěstování Panně Marii. Bude představena architektura a fresková výzdoba kaplí nového ambitu prostřednictvím komentovaných prohlídek s průvodci v replikách barokních oděvů. Uvidíte taneční vystoupení Koruna ctností v kostele Zvěstování Panně Marii. Taneční soubor Hartig Ensemble diváky přenese do barokní doby, kdy byl tanec považován jak v řádových hrách, tak ve dvorském baletu za významný prostředek alegorie a symboliky. Připraven je program pro děti v duchu baroka. Součástí doprovodného programu je také prezentace snahy o obnovu zaniklé železnice, která zajišťovala dostupnost barokní památky. Bude vypraven zvláštní vlak Santini expres z Prahy - Masarykova nádraží do Kralovic a mimořádně zastaví vybrané rychlíky společnosti GW train regio ve stanici Mladotice, odkud bude zajištěna náhradní autobusová doprava do Mariánské Týnice.

Pilsner Dragons Cup 2021

12. ročník tradičního závodu na velkých lodích na Borské přehradě v Plzni se koná v neděli 20. června. Uvidíte závody pro amatérské FUN posádky a také závod Národního poháru dračích lodí. Start je v 10 hodin.

Koncert v jízdárně

První koncert letošního roku a první koncert festivalu Dveře jízdárny dokořán 2021 proběhne v Jízdárně ve Světcích u Tachova. Čeká vás vystoupení stepaře skupiny inSpiral Dance Company. Doprovodí ho plzeňská skupina Poitín, která se věnuje interpretaci irské hudby. Koncert se koná v neděli 20. června od 15 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.