Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Světový den větru, Marienbad Film Festival a dračí lodě

13. červen 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

Pátek 14. června

V Mariánských Lázních pokračuje Marienbad Film Festival. Program nabídne kromě projekcí snímků také debatu o filmové hudbě. V domě Chopin začíná v 15 hodin. Kompletní přehled akcí najdete na www.marienbadfilmfestival.com.

Literární pořad Hvězdný Kafka připravili v atriu krajské knihovny v Karlových Varech. Povídky Franze Kafky v přednesu Šibeničních sester tam zazní od 17 hodin.

Program akce Za sluncem na Michal nabídne několik koncertů na koupališti Michal u Sokolova. V 17 hodin tam začne večírek, na kterém zahrají Ektor, Hard Rico, Demo nabo DJ Vojtano.

Čtěte také

Herecky duchaprostý experiment chebských herců, pojmenovaný Herdek, opět hostí chebský Klub galerie G4. Od 19 hodin tam pobaví diváky David Beneš, Petr Németh a Pavel Richta.

Akce Muzejní noc v Aši nabídne v tamním muzeu program od 19 hodin. Připravena je prohlídka Textilního muzea a Mikulášského kostela, zazpívá Stanislava Tóthová. Večer ukončí světelná show.

Karlovarské Divadelní studio D3 dnes uvede v 19:30 hodin v divadle Husovka detektivní komedii Zabiják Joe. Diváci zjistí, že najmout si vraha, aby se rodina zbavila dluhů, se může pěkně prodražit.

Karlovarský symfonický orchestr dnes zahraje v Císařských lázních. Koncert začíná v 19:30 hodin a zazní na něm skladby Ludwiga van Beethovena, Tomáše Kačy a Jana Kučery.

Kapela The Plastic People of the Universe zahraje v hospodě U lípy ve Velichově na Karlovarsku. Hostem koncertu, který začíná ve 20 hodin, budou Fish Flesh Field and Henry Dollar.

Na Oldies Disco Party zve sokolovský klub Alfa. Od 21 hodin tam bude hrát DJ Miki.

Sobota 15. června

Seriál turistických výšlapů v Krušných horách nazvaný Stříbrná stopa pokračuje dvanáctikilometrovou trasou. Start a cíl je u chaty Lesanka v Mariánské. Registrovat se zájemci mohou od 9 do 11 hodin. 

Sérii koncertů nabídne program Dne pro Ostrov. V zámeckém parku zahrají od 10 hodin až do pozdního odpoledne kapely Kaufband, Pjena, Crossband, Metallica Revival, Swing melody a Signál.

Čtěte také

Muzejní úzkorozchodná dráha Kateřina u Františkových Lázní láká na víkendové jízdy. Minivláček bude vyjíždět dnes a zítra od 10 do 16:45 hodin. Výlet si je možné zpestřit prohlídkou výstavy o drážkách na Skalensku.

Světový den větru mohou zájemci oslavit od 10 do 16 hodin prohlídkou větrných elektráren. V Karlovarském kraji budou otevřeny větrné elektrárny ve Vrbicích na Karlovarsku a v Horním Částkově na Sokolovsku.

Výstavu historické zemědělské techniky z Čech i spřátelených klubů z Německa nabídne od 10 do 17 hodin Sraz traktorů ve Skalné. Z areálu traktorklubu vyjedou traktoristé na spanilou jízdu po okolí Skalné. 

V areálu přírodního koupaliště Michal u Sokolova se odehraje další ze soubojů dračích lodí. Start závodů je v 12:30 hodin, závodí 16 posádek. Soutěžit budou i lodě s hokejisty A – týmu HC Energie Karlovy Vary a HC Baník Sokolov. Jejich autogramiáda začne ve 14 hodin. Akce skončí afterparty s DJ Miro Novým.

V Sokolově začíná ve 13 hodin akce Bookcon, zaměřená na žánr fantasy a komiksy. Po besedě se spisovatelkami Kateřinou Smolíkovou a Terezou Kadečkovou následují koncerty. Chybět nebude výroba škrabošek, tetování fixami a malování na obličej.

Rockový festival nabídne areál zámku v Toužimi. Od 14 do 22 hodin tam zahrají kapely Destroy, Kryptor, Fata Morgana a Fatbat.

Amfiteátrem pod loketským hradem bude znít rock. Už ve 14:30 hodin tam začíná hudební maraton, na kterém zahrají kapely Tublatanka, Harlej, Horkýže Slíže, Trautenberk, Panoptiko a Argema.

Kempem Ontario v Kyselce zahrají od 17 hodin kapely Dependence, Doupov a Miloš Dodo Doležal.

Karlovarské městské divadlo zve od 19:30 hodin na muzikál Noc na Karlštejně v podání Severočeského divadla. V hlavních rolích se představí populární herec Karel Zima a Tereza Mátlová.

Muzikálovou komedii s písničkami Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Kdyby tisíc klarinetů připravilo ve spolupráci s karlovarskou činohrou Západočeské divadlo v Chebu. Herce živě doprovodí Big Band Karlovy Vary, a to výjimečně na zámku Kynžvart. Od 20 hodin se tam začnou měnit zbraně vojáků v hudební nástroje.

Čtěte také

V Mariánských Lázních pokračuje Marienbad Film Festival. Program nabídne kromě projekcí snímků také akci Pocta skladateli Phillu Niblockovi. V domě Chopin začíná v 21:30 hodin.

Neděle 16. června

V Mariánských Lázních vrcholí celodenním programem Marienbad Film Festival. Program nabídne kromě projekcí snímků také diskuse o připravovaných filmech. Kompletní přehled akcí najdete na www.marienbadfilmfestival.com.

V prostředí u Theatronu v zámeckém parku ve Valči uslyší návštěvníci úsměvné i napínavé pověsti z dávných časů a písňové balady okořeněné zvukem elektrické kytary. V 15 hodin tam začne pořad Toulky krajem s Jean de Carrem. Mezi pověstmi s překvapivým koncem nebude chybět ani ta O černé dámě z Valče.

Čtěte také

Den otevřených dveří připravila od 13 do 18 hodin karlovarská Galerie umění. Na programu je koncert žáků ZUŠ Antonína Dvořáka a ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary – Rybáře a  výtvarné hry pro malé i velké návštěvníky. Připravena je i komentovaná prohlídka stálé expozice – České umění druhé poloviny 20. století. V 17 hodin začne pohádka Kocour v botách. 

V chebském muzeu se potkají návštěvníci se Spejblem, Hurvínkem a Máničkou. Jsou součástí expozice nazvané Loutka a moderna ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových. Ti vystavili desítky loutek, vyrobených v letech 1900 až 1950.

Stříbrné tolary, ale také třeba dobovou balneologickou ordinaci a monumentální sklepení, to vše si mohou prohlédnout návštěvníci jáchymovského muzea Královská mincovna.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio