Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Den horníků, triatlon a kovářské sympozium

5. září 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

Pátek 6. září

Karlovy Vary budou v pátek a o víkendu patřit triatlonu. Součástí akce City Triathlon je soutěž mladých talentů, ve které dnes v areálu Rolava závodí od 15 hodin žáci. Podrobný program najdete na stránkách www.citytriathlon.cz.

Tradiční festival folkové a country hudby na chebském hradě Babí léto nabídne od 17 hodin sérii koncertů. Zahrají Lucie Redlová, Vojta Kiďák Tomáško, Petr Lüftner s kapelou a Taxmeni.

Čtěte také

Beseda s Josefem Klímou na téma České podsvětí začne v 17 hodin v sokolovském klubu Alfa.

V chebské Galerii 4 začíná v 18 hodin výstava fotografií Rudolfa Junga. Sedmdesátiletý autor je známý svými uměleckými portréty, krajinami, dokumentárním a leteckým fotografiím.

Do loketského amfiteátru míří Janek Ledecký, který se tam představí se svým projektem Symfonic a hostem Ivanem Hlasem. Večer uvede od 18 hdin Tereza Balonová.

Krajské město večer rozzáří od 21 do 23 hodin festival světla nazvaný Vary září. Přízraky z jiných světů spatří návštěvníci na trase od Alžbětiných lázní přes Thermal, Zámeckou věž až k Poštovnímu dvoru. 

V Ašském muzeu zaujmou modely Klubu plastikových modelářů. Klub připomíná výročí 45 let existence kolekcí svých členů, kteří představují zmenšeniny lodí, vojenské techniky i letadel a budov.

Sobota 7. září

Karlovy Vary celý den patří triatlonu, kdy akce City Triathlon umožní soutěžit závodníkům mnoha kategorií. Soutěží se v areálu Rolava a na trase vedoucí lázeňským centrem města z Divadelního náměstí. Podrobný program najdete na stránkách www.citytriathlon.cz.

Mezinárodní kovářské sympozium nabídne pohled na mistry svého řemesla od 9 hodin až do půlnoci v areálu domu Hradní Bašta a v Poštovní ulici v Bečově nad Teplou. Akce nazvaná Evoluce přiblíží vývoj kovářského řemesla.

Veřejnosti se otevře největší vodárenská nádrž v Karlovarském kraji Vodní dílo Stanovice mezi Karlovými Vary a Bečovem nad Teplou si návštěvníci mohou prohlédnout zblízka a zavítat do vnitřních prostor hráze od 9 do 16 hodin.

V rámci Dnů evropského dědictví si mohou zájemci v Ostrově prohlédnout od 10 do 16:30 hodin ostrovský zámek, Starou radnici, Letohrádek a Klášterní areál.

Slavnosti cibule a česneku se konají od 10 do 17 hodin v podhradí hradu Loket.  Atmosféru oživí živá kapela hrající lidovou hudbu a folklorní vystoupení tradičních tanců a písní, venkovské hry a dílny na výrobu cibulových a česnekových ozdob.

Mezinárodní výstava koček zaujme chovatele v karlovarském Lidovém domě. Od 10 do 17 hodin tam budou k vidění kočky různých kategorií, včetně koček domácích.

Sokolov slaví Den horníků. V 11 hodin tam vyjde průvod od Klášterního kostela sv. Antonína Paduánského na náměstí Budovatelů. Odpolední program je připraven na náměstí Budovatelů, v areálu Lesoparku Bohemia a na Starém náměstí. Zahrají a zazpívají například Holki, Michal Hrůza a kapela Zrní.

V Toužimi připravili akci Divadlo na zámku. Od 14 do 19 hodin uvidí návštěvníci například pohádku Pipi Dlouhá Punčocha. V doprovodném programu si zájemci vyrobí jednoduché loutky.

Úsměvné i napínavé pověsti z dávných časů a písňové balady okořeněné zvukem elektrické kytary uslyší od 15 hodin návštěvníci pořadu Toulky krajem s Jean de Carrem u hradní věže zříceniny v Podhradí u Aše. Za špatného počasí se akce koná v kostele Dobrého pastýře.

Loket dnes ožije akcí Muzejní a muzikantská noc. Už od 15 hodin se začnou na řadě míst, třeba v domě Dvorana nebo na Hradní baště představovat různí umělci. Zahrají třeba Černí panteři, Zlatá pětka nebo Jedním vrzem.

Netopýří noc u dolu Jeroným u Rovné na Sokolovsku nabídne od 18:30 do 22 hodin tradiční akci s kroužkováním živých netopýrů a přednáškou o jejich životě.

Shakespearovu tragédii Macbeth o ctižádostivém skotském vladaři uvidí od 20:00 návštěvníci loketského hradu. Hrají herci Západočeského divadla v Chebu.

Krajské město večer rozzáří od 21 do 23 hodin festival světla nazvaný Vary září. Přízraky přírodních živlů spatří návštěvníci na trase od Alžbětiných lázní přes Thermal, Zámeckou věž až k Poštovnímu dvoru. 

Neděle 8. září

 V Karlových Varech pokračuje akce City Triathlon umožní soutěžit závodníkům mnoha kategorií. Soutěží se v areálu Rolava a na trase vedoucí lázeňským centrem města z Divadelního náměstí. Podrobný program najdete na stránkách www.citytriathlon.cz.

Akci Mariánská pouť aneb Putování dějinami mariánskolázeňského římskokatolického kostela a jeho architekturou připravili od 11 hodin v Mariánských Lázních. Konkrétně v římskokatolickém děkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie na Goethovu náměstí.

Čtěte také

Mezinárodní kovářské sympozium nabídne pohled na mistry svého řemesla od 9 do 12 hodin v areálu domu Hradní Bašta a v Poštovní ulici v Bečově nad Teplou. Akce nazvaná Evoluce přiblíží vývoj kovářského řemesla.

Mezinárodní výstava koček zaujme chovatele v karlovarském Lidovém domě i dnes. Od 10 do 17 hodin tam budou k vidění kočky různých kategorií.

Na zřícenině na Andělské hoře zazní od 15 hoin v pořadu Toulky krajem kromě autorských kytarových balad a pověstí také ikonická písnička Zabili, zabili. Je z filmu Balada pro banditu, který na přímo Andělce natáčeli před 46 lety.  

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio