Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Císařský pochod, archeologie a koncerty

17. říjen 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

Pátek 18.10.

V karlovarském Lidovém domě zahrají od 20:00 společně kapely Vypsaná fiXa a Mňága a Žďorp. Obě slaví narozeniny.

Do akce Evropské dny konzervování a restaurování se zapojilo i chebské muzeum. V prostorách bývalé muzejní kavárny a v muzejní herně připravilo od 14:00 do 18:00 program nazvaný dílna konzervátora. V ní se zájemci seznámí se základními znalostmi a dovednostmi, které by měli mít konzervátoři a restaurátoři obrazů, textilu a dřevěných předmětů.

V sále kulturního domu v Nové Roli zazpívá od 19:00 pěvecký sbor Chorea Nova, který tak oslaví 20 let činnosti. Zazní hudba chrámová, černošské spirituály, lidové písně, písničky z pohádek, ale třeba i písničky dvojice Suchý – Šlitr a kapely Olympic.

Závěrečný koncert dirigentského kurzu začne od 19:30 v karlovarských Lázních III. Karlovarský symfonický orchestr zahraje pod vedením dirigentů z Hudební vysoké školy Franze Liszta ve Weimaru například skladby Antonína Dvořáka a Petra Iljiče Čajkovského.

Jak mohou vypadat Pohlednice města, uvidí návštěvníci městské knihovny v Ostrově. Připravili tam výsledky stejnojmenné fotografické soutěže.

Výstava nazvaná Aš na dotek představuje v textilním muzeu svět rukavičkářského řemesla, které v Aši rozkvetlo do výjimečné úrovně. Návštěvníkům přibližuje výrobní postupy, materiály, design a eleganci rukavic z různých období.

Sobota 19.10.

V Klášteře Teplá zvou na podzimní prohlídky v době od 9:00 do 15:30, kdy začíná poslední komentovaná procházka. Návštěvníci uvidí například vzácnou knihovnu se 100 tisíci svazky anebo obrazárna s portréty všech opatů, kteří klášter vedli od 12. až do 20. století.

Císařský pochod pořádají příslušníci roty Aktivní zálohy Armády České republiky v Krásnu na Sokolovsku. Registrace je od 7:30 do 9:30. Trasy 20 a 40 kilometrů vedou převážně okolím města Krásno a bývalým vojenským újezdem Prameny. 

Vycházka po archeologických lokalitách nacházejících se na severním břehu vodní nádrže Skalka u Chebu začne dnes v 9:30 na koruně hráze. Trasa vede na Stein, Cetnov, Břízu podél míst osídlených od období pozdního paleolitu až po středověk Na cestě jsou k vidění i smírčí kříže a lidová architektura.

Vůně a esence, které přispívají k uvolnění, si mohou zájemkyně namíchat a vyzkoušet pod vedením odborné lektorky Kristýny Rolincové od 10:00 v městské knihovně v Ostrově.

Muzeum Karlovy Vary pořádá od 10:00 do 17:00 tvůrčí dílnu nazvanou Den archeologie v muzeu. Archeologové muzea Jiří Klsák a Jan Tajer seznámí zájemce se svou prací v terénu i v muzeu a návštěvníci si budou moci vyzkoušet - jak se získávají a vyhodnocují různé památky po lidské činnosti.

V areálu sokolovského koupaliště Michal začne od 14:00 Drakiáda. Doprovodný program nabídne pohádku Čtyřlístek a dětské soutěže. 

Netradiční prohlídka Živé obrazy na zámku Kynžvart přiblíží od 15:00 do 18:00 některé zajímavé okamžiky z historie. Vstupenky je třeba zakoupit prostřednictvím webových stránek zámku.

Zábavný mnohovrstevný příběh o jedné noci a několika různých párech, nazvaný Sex na vlnách, uvidí od 19:00 návštěvníci Studia d Západočeského divadla v Chebu.

Kapely Carpatia Castle a My Project, spojující metal s historickou hudbou, zahrají od 19:00 v loketském kulturním domě Dvorana.

Operu Carmen v podání Severočeského divadla uvidí od 19:30 návštěvníci městského divadla v Karlových Varech. Opera je nastudována ve francouzském originále.

Silvestr nanečisto nabídne kapela Pospoluband od 20:00 v chebském Kulturním centru Svoboda.

Neděle 20. 10.

V chebské Galerii 4 zaujme výstava fotografií Rudolfa Junga. Sedmdesátiletý autor je známý svými uměleckými portréty, krajinami, dokumentárním a leteckým fotografiím.

Fotografie Karla Beránka na téma Sokolovsko mohou vidět návštěvníci 1. patra sokolovského zámku.

Improšky za stovku, tedy své improvizace předvedou herci Západočeského divadla od 19:00 v chebském Studiu d.

Komorní koncert Lenky Nové začne od 19:30 ve Staré radnici Ostrov. Její repertoár se opírá o texty z pera Michala Horáčka, Tomáše Belka a Lukáše Pavláska.

Městské muzeum v Mariánských Lázních připravilo výstavu nazvanou MUDr. Pavel Nápravník – Kudy dál? Expozice připomíná průřez tvorby lékaře, malíře a mariánskolázeňského patriota Pavla Nápravníka. Autor obdivoval mimo jiné i cirkusovou tvorbu a dokonce strávil jako lékař jednu sezonu u cirkusu.  

Ve sklepení sokolovského zámku mohou návštěvníci obdivovat takzvaný sokolovský poklad. Jedná se o kolekci šperků, manžetových knoflíčků a hodin, z minulého století. Šperky byly nalezeny před třiceti lety při výkopových pracích na dvoře zámku.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio