Těstovinový salát
Velmi dobrý salát, vhodný pro letní dny. Je osvěžující a jeho příprava nedá moc práce. I když sníme velkou porci, nemusíme mít výčitky svědomí, že bychom přibrali nějaké to deko navíc. Naopak.
Suroviny na šest porcí:
350 g těstovin
100 g šunky (šunku můžeme nahradit tuňákem ve vlastní šťávě nebo v oleji)
100 g tvrdého sýra
3 menší různobarevné papriky
1 malý pórek
150 g sterilované kukuřice
1 lžíce majonézy
1 lžíce kvalitního oleje
1 lžíce bílého jogurtu
mletý pepř
sůl
na ozdobení: např. bylinky, olivy, plátky natvrdo uvařených vajec, …
Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Potom je slijeme a necháme dobře okapat. Okapané pokapeme olejem a promícháme.
Papriky rozřízneme, zbavíme je stopek a jadérek, opláchneme a osušíme.
V míse promícháme majonézu a bílý jogurt. Přidáme nadrobno nakrájenou šunku a sýr, sterilovanou kukuřici, na tenké nudličky nakrájené papriky, na tenká kolečka nakrájený pórek a okapané těstoviny. Vše opatrně promícháme, podle chuti osolíme a opeříme.
Salát podáváme vychlazený, ozdobený olivami, bylinkami, plátky natvrdo uvařených vajec apod.
Příprava tohoto salátu vám potrvá maximálně 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.