Taštičky s bramborovou nádivkou – žlikrofi

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny pro 6 porcí:

Na těsto:
500 g polohrubé mouky
4 vejce
1 lžíce oleje
cca 100 – 200 ml vody
Na nádivku:
3 větší brambory
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžička majoránky
petrželka
2 lžíce strouhanky
mletý pepř
sůl
1 vejce na potření

Postup:

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. Potom je rozšťoucháme, osolíme, opepříme, přidáme na sádle osmaženou cibulku, majoránku, jemně nakrájenou petrželku a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
Z mouky, vajec, vody a oleje vypracujeme těsto, které musí být měkčí než těsto nudlové. Rozdělíme ho na dva díly a každý tence vyválíme. Poté na jeden plát lžičkou poklademe bramborovou nádivku, kterou klademe asi na prst od sebe.
Druhou placku potřeme rozšlehaným vejcem a potřenou stranou ho položíme na placku s nádivkou. Prsty přitiskneme kolem kopečků nádivky oba pláty k sobě, aby se spolu slepily. Pak je kulatým tvořítkem vykrájíme a vaříme ve slané vodě asi 7–10 minut.

Podáváme je jako samostatný pokrm polité na másle osmaženou strouhankou spolu se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k pečeným masům, drůbeži apod.

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová