Šunka
podle paní Miloslavy z Chodova
Suroviny:
60 dkg vepřové kýty
75 dkg plecka
3 dkg rychlosoli
(jestliže sůl neseženeme , můžeme si ji připravit doma: 2 čajové lžičky soli, 1 čajová lžička moučkového cukru rozpustíme v 1 dcl vody.)
1 igelitový sáček na tlačenku
Postup:
Maso nakrájíme na kostky 2x2 cm a 20 minut mícháme se solí. Můžeme míchat ručně nebo si pomůžeme hnětačem. Důležité je, že maso se musí tzv. mazat!
Hmotu dáme do tlačenkového sáčku, dobře upěchujeme, konec sáčku zavážeme provázkem a necháme 24 hodin odležet v lednici.
Druhý den šunku 3 hodiny necháme „ povalovat v horké vodě“ ( nesmí se vařit !!!). Nejprve 1,5 hodiny z jedné strany, poté šunku obrátíme a 1,5 hodiny povalujeme ve vodě i z druhé strany. Šunku necháme do druhého dne vychladnout.
Pak krájíme podle potřeby na plátky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.