Stříbrná horečka začala v Jáchymově

13. červenec 2021
Krušnohorské ozvěny

Začátek stříbrné horečky v Jáchymově, která vedla v 16. století k jeho proslulosti, se začal psát u dnes poměrně nenápadného místa. Je jím vchod do štoly Fundgrübner.

Upozorňuje na něj tabule zhruba dvacet metrů vlevo nad křižovatkou na spodním okraji náměstí, ještě před začátkem bloku domů táhnoucího se nahoru až k muzeu Královská mincovna. Také toto místo patří do oblasti světově jedinečných hornických památkách v Krušných horách, které jsou zapsány na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO jako společné dědictví České republiky a Spolkové republiky Německo.

„Štolu Fundgrübner začali razit v roce 1510 nebo o dva roky později dva horníci, Kaspar Bach ze saského Geyeru a starý Oeser z Ostrova,“ upozornil ředitel společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge a průvodce naším seriálem - Michal Urban. Příběh dvou horníků sice skončil fiaskem, ale když se o něm dozvěděl hrabě Štěpán Šlik, nechal v započaté práci pokračovat. A po čtyřech metrech skutečně narazil na stříbrnou žílu. Zpráva o tom se roznesla a do oblasti dnešního Jáchymova začaly mířit tisíce horníků.

Přibližují to i slova karlovarského historika Jana Nedvěda. „V roce 1516 bylo v Jáchymově přes tisíc obyvatel, v roce 1520 už to bylo pět tisíc lidí. Ve třicátých letech už to bylo 18 000 lidí, byl to opravdu hektický rozvoj. A dá se říci, že i dost divoký,“ připomněl Nedvěd. Jáchymov se stal na svou dobu kosmopolitním městem. Žili tam luteráni, katolíci i příslušníci různých protestantských proudů.

Doby začátku největšího rozmachu připomíná v Jáchymově vstup do štoly Fungrübner zvané Objevná, ale také muzeum Královská mincovna. Dozvíte se tam třeba o těžbě cínu, ražbě jáchymovských tolarů a můžete si prohlédnout tamní rozsáhlé podzemí. Anebo se vydat na prohlídku Štoly číslo jedna. Zaujme také expozice knihovny Latinské školy a Špitální kostelík. U příležitosti zápisu krušnohorských památek na seznam UNESCO vystavili před dvěma lety v lázeňské části města důlní techniku z dolu Svornost.

Spustit audio