Na stezce Jáchymovské peklo najdete i hrad neslavně proslulého bachaře

24. srpen 2021
Krušnohorské ozvěny

Slavnou hornickou minulost, kterou umocnil zápis na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO, ale i temné stránky historie naší země, připomíná osm a půl kilometrů dlouhá naučná stezka Jáchymovské peklo.

Krásnou přírodu centrální části Krušných hor a celkem dvanáct zajímavých zastavení nabízí naučná stezka Jáchymovské peklo. Trasa začíná před kostelem svatého Jáchyma a pokračuje po žluté turistické značce okolo muzea. Jedním ze zastavení je například Štola č. 1, návštěvníci také poznají místní lesní porosty, dozvědí se o táborech Svornost a Nikolaj nebo o dole Rovnost.

„Důl byl založen v roce 1792, kdy byl pojmenován po císaři Rudolfovi I. Když se tam začala těžit uranová ruda, byl přejmenován na Rovnost. Doplnil tak trojici tří hlavních uranových dolů v Jáchymově. Rovnost, Svornost a Bratrství,“ poznamenal ředitel společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge Michal Urban. Po druhé světové válce byly v šachtách budovány tábory nucených prací.

V pracovních táborech dřelo do roku 1961 v době komunistického režimu přes 60 tisíc vězňů. Velice často byli nepohodlní kvůli tomu, že se nechtěli smířit s bolševizací země. Život se pro ně stal na Jáchymovsku peklem, které stezka připomíná. Jedním z pozůstatků té doby je i torzo Palečkova hradu. „Stavbu si nechal budovat jeden z bachařů, kterému se říkalo Paleček,“ dodal Urban. 

Podrobnosti uslyšíte v reportáži!

Spustit audio