Štěpánská pečeně. Další způsob jak využít velikonoční vajíčka

Je po Velikonocích a téměř v každé rodině zůstala vařená vejce. Co s nimi? V tomto pokrmu je dobře využijeme.

Ingredience
  • 750 g hovězího zadního masa
  • 2 – 3 vejce uvařená natvrdo
  • 1 větší mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 zelená paprika
  • 1 rajče
  • 1 lžíce másla
  • olej na opečení
  • mletý pepř
  • sůl
  • vývar

Maso otřeme vlhkou utěrkou a osušíme. Syrové maso rozřízneme na plát, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a oloupaná vařená vejce do něj zabalíme jako do rolády, převážeme nití nebo provázkem. Připravené maso potřeme rozpuštěným máslem a necháme několik minut odležet.

V nádobě rozehřejeme olej a připravenou roládu v něm po všech stranách opečeme. Potom povrch masa osolíme, opepříme a přidáme všechnu zeleninu, kterou jsme předtím očistili a nakrájeli. Podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme doměkka. To trvá podle druhu a stáří masa cca 1 ½ hodiny, někdy i více. Během dušení několikrát obrátíme a podle potřeby podléváme vývarem. Před dokončením maso několik minut zapečeme ve vyhřáté troubě. Pečeme bez poklice při 200°C.

Měkké maso vyjmeme. Zeleninu prolisujeme a dáme zpět do vydušené šťávy, zjemníme malým kouskem másla a velmi krátce povaříme. Maso nakrájíme přes vlákna na porce a podáváme s připravenou omáčkou.

Náročnější postup

Maso necháme vcelku. Prostředkem špalíku masa po vlákně prořízneme dlouhým špičatým nožem otvor, který rozšíříme pomocí obrácené vařečky. Poté naplníme oloupanými vařenými vejci. Otvor zašijeme nebo spíchneme jehlami nebo párátky. Ostatní postup je stejný.

Příloha: opečené brambory, vařené brambory, hranolky, dušená rýže, vařená pohanka, čerstvá zelenina

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?