Staročeská celerová omáčka s kuřecím masem od Ondřeje Zahaluka je výtečnou kopií omáčky ke svíčkové

Staročeská celerová omáčka s kuřecím masem podle receptu babičky Ondřeje Zahaluka z Pardubic je překvapivě jemná a chutná jako svíčková. Je levnější a stejně dobrá. Budete z ní nadšení.

Ingredience
  • 600 g kuřecích prs (5 ks)
  • 140 g másla
  • 1 menší celer (nebo ½ velkého celeru)
  • 1 velká cibule
  • 15 kuliček nového koření
  • 15 kuliček pepře
  • 5 bobkových listů
  • 2 lžičky hořčice
  • šťáva z ½ citronu
  • 1600 ml hovězího vývaru
  • 3–4 lžíce cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejdříve očistíme a odblaníme kuřecí prsa. Pak je nasolíme a opepříme z obou stran.  

Prsa orestujeme z obou stran dozlatova na 140 g rozehřátého másla v pekáči na plotně. Zatažená prsa vyjmeme z hrnce na talíř. 

Do výpeku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a posléze i celer pokrájený na malé kostičky. Restujeme asi 10 minut, aby celer byl lehce hnědý a měkký. Pak přidáme do pekáče směs koření a vše promícháme a restujeme dalších 5–10 minut.

Následně stáhneme plamen a přidáme do pekáče hořčici, citron, lehce osolíme a položíme zpátky na zeleninu orestované kuřecí maso. Zalijeme horkým vývarem, přikryjeme a dáme péct do trouby. Pečeme při teplotě 200 °C cca 1,5 až 2 hodiny.

Poté vyndáme maso a koření, a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud bychom chtěli získat velmi jemnou omáčku, můžeme jí ještě po rozmixování propasírovat.

Na závěr přilijeme smetanu a dochutíme cukrem, citronem a hořčicí.

Podáváme s houskovým knedlíkem nebo celozrnnými těstovinami.

Ondřej Zahaluk

Celerovou omáčku s masem vařívala jeho babička. Pan Zahaluk si recept vyladil podle svého a zvolil kuřecí prsa. Doporučil by ještě například krůtí nebo králičí maso.

Vaří často a rád, dokonce si vytváří průběžně svou vlastní internetovou kuchařku a na obědy k němu ráda chodí i sousedka. Bydlí v pěkném dřevěném „finském“ domku, který kdysi postavili pro dělníky z blízkých Pardubic. Dnes je to pohodové místo, které dýchá severskou pohodou. Bylo tam příjemně.

Ondřej Zahaluk