Kynuté rohlíčky máčené v másle od Stanislavy Kotlabové náplň nepotřebují. Jsou famózní tak, jak jsou
Krásně nakynuté rohlíčky jsou měkké, plné máslové chuti a vanilky. Když se zakousnete, máte pocit, že to je marshmallow. Nemají chybu. Překvapivě jednoduchý recept upekla Stanislava Kotlabová z Babína na Horažďovicku. Vyzkoušejte a zjistěte, jestli 80 nádherných rohlíčků zmizí do 80 sekund.
Kynuté rohlíčky máčené v másle od Stanislavy Kotlabové náplň nepotřebují. Jsou famózní tak, jak jsou
- Na 80 rohlíčků:
- 250 ml mléka
- 40 g droždí
- 2 lžičky cukru
- 150 g másla
- 4 žloutky
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- Na namáčení:
- 500 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Postup
Nejdříve si připravíme kvásek. V hrnku ohřejeme mléko a rozdrobíme do něj kostku droždí a přimícháme 2 lžičky cukru. Hrnek přiklopíme a necháme vzejít kvásek.
V míse šlehačem s klasickými metlami utřeme máslo a žloutky. Pracujeme 5–10 minut.
Pak ke žloutkovému máslu přimícháme mouku smíchanou se solí. Přilijeme kvásek. Těsto nejprve promícháme vařečkou, pak ho vypracujeme v robotu hnětacím hákem. Vznikne jemné hladké těsto.
Lehce jej poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Z vykynutého těsta odkrajujeme kousky, které vyválíme do pramene (jako na vánočku). Ten pak nakrájíme na 1,5centimetrové kousky. Každý kousek vyválíme do válečku dlouhého asi 10 centimetrů. Ten pak ohneme do tvaru rohlíku. Velikost záleží na naší chuti a na velikosti úst.
Rohlíčky vyskládáme s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a necháme 5 minut znovu kynout. Takto si připravíme asi 4 plechy.
Pečeme při 150 °C po dobu cca 15 minut. Rohlíčky musí zůstat světlé a měkké. I jejich spodní strana je jen lehce zlatavá.
Rozpustíme máslo a ještě horké rohlíčky do něj celé máčíme, a necháme je v něm chvíli plavat, aby nasákly.
Po 2 hodinách, kdy máslo na rohlíčcích zaschne, je obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Stanislava Kotlabová
Recept na rohlíčky dostala kdysi od kamarádky, která ho měla po své mamince. „To znamená, že už před 100 lety se rohlíčky učila její maminka ve škole u jeptišek v klášteře v Horažďovicích. Takže recept pochází z kláštera,“ vypráví Stanislava historii famózního receptu.
Během pečení jsme byli pohoštění i smaženými řízky a sýrovou roládou. Při příchodu jsme byli překvapeni velikostí hospodářského dvora se zahradou a dokonce vlastním malým rybníčkem na dvoře. Bylo to krásné natáčení.