Spolek pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska už zmapoval více než 1500 historických objektů

20. červenec 2020 12:00

Ve vojenském prostoru v Doupovských horách zachraňuje poslední čtyři roky zaniklé nebo zchátralé památky. Jaroslav Vyčichlo je zakladatel Spolku pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska a vztah k historickým objektům má už od dětství.

Oprava zámku v Javorné na Karlovarsku, pak mapování památek v západních Čechách a nakonec zahájení obnovy svatoborského kostela a hřbitova, které na 70 let pohltilo vojenské území. Tak by se dal shrnout dosavadní příběh Jaroslava Vyčichla, který se už čtyři roky snaží o obnovu památek v Karlovarském kraji. Se svými kolegy ze Spolku pro dokumentaci a obnovu památek zmapoval a zveřejnil informace o víc než 1500 historických objektech.

Jaroslava Vyčichla můžete potkat, jak s fotoaparátem, poznámkovým blokem a mapou a hlavně stejným nadšením, pátrá po dalším kousku historie Karlovarského kraje

„V podstatě už v dětství, když naše rodina měla na starosti zámek v Javorné a zkoušela ho dávat dokupy, tak už tam jsem pochytil první vztah k těm památkám. Postupně jsem začal mapovat památky a bylo mi líto, že vlastně popisuju jen ten reálný stav, tak jsem dal dohromady Spolek pro dokumentaci a obnovu památek,“ vysvětlil Jaroslav Vyčichlo, který se už víc než čtyři roky snaží s dalšími členy spolku obnovovat památky na Karlovarsku.

Na webových stránkách Památky a příroda Karlovarska je víc než 1500 historických objektů, a to včetně fotografií. Jsou tam jak zaniklé, tak i obnovené památky. Mezi nimi nechybí zchátralý kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Svatoboru, o který se spolek stará.

Díky pravidelným workshopům a dobrovolnickým brigádám se Jaroslavu Vyčichlovi a jeho kolegům podařilo vztyčit také zhruba 30 náhrobků na svatoborském hřbitově, který byl při jejich příchodu zcela zarostlý.

Do obnovy památek se díky spolku může zapojit v podstatě kdokoliv. O své činnosti pravidelně informuje nejen v rámci workshopů, ale jednou ročně pořádá i konferenci o záchraně historických objektů. V letošním roce bude Jaroslav Vyčichlo s kolegy dál pokračovat v obnově památek. Zároveň připravuje projekt na mapování zvonů v regionu.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související