Až deset tisíc cihel je potřeba na obnovu klenby kostela v zaniklé obci Svatobor na Karlovarsku

24. říjen 2019 12:00

Doupovské Hradiště na Karlovarsku začalo s opravami kostela v zaniklé obci Svatobor. Barokní památka byla do roku 2015 součástí vojenského újezdu Hradiště v Doupovských horách. Poslední tři roky usilují dobrovolníci společně s obcí, které kostel patří, o jeho obnovu.

Poničená omítka a rozpadající se stropní klenby. Tak vypadá v současné době barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Svatoboru. Dobrovolníci a nově vzniklá obec Doupovské Hradiště, které kostel patří, usilují o jeho záchranu od roku 2016. Tedy od doby, kdy přestal být součástí vojenského prostoru. Díky dotacím mohly v kostele začít první stavební práce.

„Máme postavené kompletní těžké prostorové lešení, na kterém je vybudovaná montážní pracovní podlaha, ze které jsou vyzděny náběhy klenebních oblouků pro jednotlivé části stropní konstrukce. To tady úplně chybělo, zůstaly tady jen fragmenty některých částí, které jsme použili jako vzor,“ popsal probíhající práce stavbyvedoucí Petr Stránský. Oprava kostelu je specifická potřebným množstvím materiálu. Podle technického dozoru Martina Volného bude zapotřebí až deset tisíc cihel.

Obec Doupovské hradiště, která vznikla v roce 2016, získala na rekonstrukci kostela státní a krajské dotace. „Získali jsme dotace na první etapu ve výši 900 tisíc korun z programu Záchrany architektonického dědictví. 250 tisíc korun poskytl kraj, takže jsme se mohli pustit do skutečných prací. V letošním roce by měla zakázka stát 1 milion 700 tisíc korun,“ řekla starostka Jarmila Bošková. Následné etapy projektu budou probíhat podle toho, jak obec získá dotace.

Stavební práce na obnovu presbytáře kostela potrvají minimálně do konce letošního roku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související