Špačci z kastrolu. Do plátku masa zavinutý brambor
Masové závitky připomínají „špačky“ vypsaných tužek, možná i maličké ptáčky. Jde o moc dobré jídlo. Brambory nasáklé šťávou z výpeku a kořením, jsou toho důkazem.
- 600 g vepřové kýty nebo karé
- 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
- sterilovaná paprika (není nutná)
- 1 velká cibule
- oblíbená bylinková kořenící směs (bylinkové máslo, jarní bylinky, gurmán,....)
- mletý kmín, mletý pepř, mletá sladká paprika, sůl
- sádlo nebo olej na opékání
- brambory
Maso nakrájíme na malé plátky o hmotnosti cca 50 g. Naklepeme je, z obou stran osolíme a mírně opepříme. Na každý plátek položíme cca 1/6 syrového bramboru, obaleného ve zvoleném koření, dále přidáme hranolek nebo plátek uzeného bůčku nebo slaniny a podle uvážení kousek sterilované papriky. Pečlivě zabalíme a spíchneme párátkem.
V rozpáleném tuku opečeme ze všech stran. Potom zmírníme teplotu, podlijeme malým množstvím vařící vody a dusíme tak dlouho, až je maso poloměkké.
Poté závitky vyjmeme, do výpeku dáme na plátky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou zbylou slaninu nebo uzené maso a zasmahneme. Do směsi přidáme oloupané, na menší kostky nakrájené syrové brambory, trochu mletého kmínu a sladké mleté papriky, osolíme, promícháme a na tuto směs položíme opečené závitky. Podlijeme vývarem nebo vodou a dodusíme doměkka.
Podáváme s čerstvou nebo nakládanou či podušenou zeleninou nebo s kompoty.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.