Soud zamítl stížnost na volby v Karlových Varech

Krajský soud v Plzni zamítl stížnost na volby v Karlových Varech. Umožňuje to svolání ustavujícího zastupitelstva, které bude 13. listopadu, potvrdil primátor města Petr Kulhánek (KOA). 

„Podepsal jsem pozvánku na ustavující zastupitelstvo na 13. listopadu. Držíme zvyklost, že zastupitelstvo bude v úterý jako v minulých letech, a je to v rámci daných lhůt jediný možný termín,“ řekl primátor.

Na neplatnost voleb si stěžovali zástupci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Tvrdili, že počet hlasů pro hnutí ANO 2011 neodpovídá skutečnosti, a že připojení k internetu ve volební místnosti okrsku 34 bylo pomalé a přerušované. Soud ale tyto námitky zamítl i s ohledem na stanovisko magistrátu města Karlovy Vary. V něm se kromě jiného uvádí, že pro přenos dat z volebních místností se veřejný internetová síť vůbec nepoužívá.

Ačkoli vítězové voleb zatím dosavadní městské vedení neoslovili, Kulhánek chce s příští koalicí jednat o snadnějším převzetí řízení města. „Ve čtvrtek a v pátek dokončuji jakýsi manuál zásadních témat, které bych rád probral příští týden s budoucí primátorkou,“ doplnil Kulhánek.

V Karlových Varech vznikla koalice vítězného hnutí ANO s Karlovaráky a ODS. V zastupitelstvu o 35 členech bude mít 23 hlasů. Primátorkou bude podle dohody Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

V říjnových volbách získalo v Karlových Varech ANO 12 mandátů. Na druhém místě skončilo hnutí Karlovaráci s osmi mandáty. Už jenom tyto dvě strany by daly dohromady většinu v zastupitelstvu. ODS má další tři mandáty.

Karlovarská občanská alternativa (KOA) dosavadního primátora Petra Kulhánka získala ve volbách letos jen pět mandátů, stejně jako Piráti. Do zastupitelstva se dostali ještě komunisté s podílem hlasů 5,06 procenta a dvěma mandáty.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio