Karlovarský půlmaraton přilákal téměř pět a půl tisíce běžců

19. květen 2024 01:00

Lázeňskou kolonádu znovu zaplnily davy běžců. Mattoni Karlovy Vary Running Festival, nový formát populárních závodů RunCzech, jich přilákal téměř 5 500.

Závod opanoval Nizozemec Khalid Choukoud, který v úžasném finiši na cílové čáře porazil o centimetry Španěla Abdelazize Merzouguiho. O šampionovi musela rozhodnout až cílová fotografie. Oba zaběhli čas 1:04:01. Třetí skončil Němec Hendrik Pfeiffer (1:04:53).

Z českých běžců byl nejlepší Ondřej Fejfar s časem 1:07:20, na stříbrné pozici doběhl Jiří Homoláč 1:09:37, bronzová příčka patří Janu Kohutovi 1:10:13. „Byl to možná můj nejlepší půlmaraton. Čas je jen pár sekund za osobákem. To jsem po pražském maratonu nečekal," prohlásil spokojený Fejfar.

Prvenství mezi ženami vybojovala Tereza Hrochová (01:12:29), s odstupem 58 vteřin doběhla Maďarka Nora Szabó. Obě ženy běžely spolu prvních šest kilometrů, Hrochová si pak získala náskok, který udržovala celý závod. Třetí místo má Ukrajinka Nataliya Lehonkova (1:14:57).

Nové pojetí akce přineslo ještě více možností pro závodníky

Nechyběl klasický půlmaraton s certifikovanou trasou se známkou kvality Světové atletiky a pěti hvězdičkami od Evropské atletiky. Trať prošla lehkou změnou, která přispěla k rychlejším časům a hezčí podívané pro závodníky.

Běžci si opět vychutnávali trať vedoucí po slavné lázeňské kolonádě, kolem světoznámých hotelů Thermal a Pupp, i dalších zajímavých míst, díky kterým patří Karlovy Vary na seznam světového dědictví UNESCO. Nově se běžel také závod na 10 kilometrů. Kdo si netroufl na celou trasu, mohl využít kratší distanci.

Odpolední program s rodinným a dětským během poznamenalo deštivé počasí. I přes něj si však do těchto závodů přišlo zasportovat 1 850 běžců, mezi kterými byli ti nejmenší, tak i jejich dospělé doprovody. Na večerní hlavní závod už se udělalo hezké počasí, které přilákalo i spoustu fanoušků.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio

Související