Sokolovská uhelná ukončí provoz plynárny ve Vřesové. Do ledna propustí tisíc lidí

29. červenec 2020 10:25

Sokolovská uhelná ukončí do konce srpna provoz tlakové plynárny ve Vřesové. Těžební společnost v červnu nabídla státu, že kdyby firmě odpustil placení emisních povolenek, byla by schopna provoz teplárny udržet ještě tři roky. Vedení firmy teď oznámilo, že jednání se státem o prodloužení provozu skončila.

Sokolovská uhelná se nedohodla se státem na prodloužení provozu tlakové plynárny ve Vřesové. Těžební společnost státu nabídla, že když firmě odpustí placení emisních povolenek, byla by schopna provoz teplárny udržet ještě tři roky. Asi tisícovka lidí by tak neztratila práci v době, kdy v Karlovarském kraji vzrostla nezaměstnanost v důsledku koronavirové krize.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka zvoleného za hnutí ANO ale stát nemůže sponzorovat jakoukoliv firmu a platit emisní povolenky: „My můžeme těm firmám pomoci v rámci modernizace jejich provozu. Můžeme jim pomoct v přechodu na plyn, na spalování odpadu nebo spalování biomasy, to všechno dělat budeme, ale nemůžeme udělat to, že jim zaplatíme ten náklad, který mají s emisními povolenkami.“

Cena emisních povolenek vzrostla za poslední týdny z 20 na 30 eur, tedy na zhruba 800 korun za tunu oxidu uhličitého vypuštěného do atmosféry. To výrazně zvyšuje náklady na udržení provozu. „Je to do budoucna neperspektivní a ohrožovalo by to chod zbytku té společnosti, která zaměstnává i tak dva a půl tisíce zaměstnanců,“ uvedl místopředseda představenstva Sokolovské uhelné David Najvar.

Lidé by kromě odstupného mohli dostat i státní příspěvek

Odstavení tlakové plynárny znamená, že od letošního srpna do ledna příštího roku přijde o práci tisíc lidí. Podle Najvara většina jsou zaměstnanci plynárny a souvisejících provozů, 250 lidí propustí firma z těžby: „Naši zaměstnanci vesměs odcházejí dohodou, firma deklaruje, že dodrží závazky, které vyplývají z kolektivní smlouvy. Podle délky odpracovaných let zaměstnancům náleží až dvanáctiměsíční odstupné, když odcházejí dohodou.“

Lidem, kteří musí v Sokolovské uhelné skončit, by měl pomoct i státní příspěvek. Ten by se vyplácel měsíčně. Pokud vláda schválí novelu vládního nařízení o příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů, které souvisejí s restrukturalizací nebo útlumem těžebních společností.

„V případě novelizace vládního nařízení by zaměstnancům náležel příspěvek a je jedno, jestli budou na úřadu práce, nebo si najdou jiné zaměstnání. Zase by to bylo podle délky odpracovaných let a to do výše až 5 300 korun po dobu šedesáti měsíců,“ dodal Najvar.

Stát slibuje také další pomoc

„Dohodli jsme se, že do regionů začneme investovat okamžitě další zdroje, ať už ty ze stávajících programů, nebo zdroje, které teď byly dojednány v rámci Evropské unie. Začneme tady budovat v celém regionu docela silnou infrastrukturu založenou na investičních pobídkách a současně se začnou rekvalifikovat propuštění zaměstnanci, kteří jsou z těch provozoven Sokolovské uhelné,“ vysvětlil ministr Havlíček.

Novela nařízení o státním příspěvku by měla být schválená do měsíce. Týkala by se tak i zaměstnanců, kteří odejdou ze Sokolovské uhelné k 31. srpnu.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související