Smetanový dort s rybízem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové

Suroviny na těsto:

250 g dětských piškotů
1 bílek
100 g másla

Suroviny na náplň:

200 g očištěného rybízu
250 g sýra mascarpone
150 g měkkého tvarohu
80 g cukru
1 vejce
1 žloutek
300 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr

Postup:

Piškoty rozemeleme nebo rozválíme na strouhanku, přidáme k nim bílek a rozpuštěné vlahé máslo. Na dno dortové formy, vyložené pečícím papírem, rovnoměrně vmačkáme připravenou hmotu. (Nejde o kompaktní těsto, ale velmi dobře drží pohromadě, když se do formy vmačká.)

Vejce, žloutek a cukr vyšleháme do pěny. Tvaroh a mascarpone smícháme, přidáme vaječnou směs a dobře promícháme.

Těsto v dortové formě rovnoměrně posypeme bobulkami červeného rybízu, přelijeme tvarohovou směsí, povrch urovnáme a dáme do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 40 minut při 160° C.

Upečený dort necháme dostatečně vychladnout. Pak odstraníme z formy obruč a celý povrch dortu potřeme dotuha ušlehanou šlehačkou, do které jsme zašlehali vanilkový cukr. Podle vlastní fantazie ozdobíme.

Celková doba přípravy cca je 1 hodina.