Smetanové žampióny
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
12 středně velkých čerstvých žampiónů
½ l masového vývaru (možno připravit z kostky)
100 g šunky (libové vařené uzené maso)
1 jarní cibulka
1 vejce
1 lžíce másla
oblíbené bylinky (petrželka, pažitka, bazalka, tymián, …)
mletý pepř
sůl
300 ml kysané smetany
100 g tvrdého sýra
1stroužek česneku
Postup:
Z očištěných žampiónů odkrojíme třeň. Kloboučky sloupneme, nožem nebo lžičkou trochu vydlabeme a 2 minuty je povaříme ve vývaru.
Cibulku i s natí, třeň a vydlabanou část hub najemno nakrájíme. V rendlíku rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku. Přidáme nakrájené části hub a 5 minut podusíme. Pak odstavíme z tepelného zdroje. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou šunku nebo maso, syrové vejce, nakrájené bylinky a promícháme. Touto směsí naplníme okapané kloboučky žampiónů.
Na dno vymaštěné zapékací misky nebo pekáče naskládáme naplněné žampióny a přelijeme je smetanou, rozmíchanou s nastrouhaným tvrdým sýrem a utřeným česnekem. Ve vyhřáté troubě zapékáme při 170°C cca 20 minut.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, pečivo, čerstvá zelenina.
Celková doba přípravy: cca 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.